Nyheter

EFS-ledaren om Modéus: ”Många har hämtat inspiration från hans herdabrev”

Kerstin Oderhem är glad efter valet av Martin Modéus

I höst blir Martin Modéus ärkebiskop i Svenska kyrkan. EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem har träffat honom i flera sammanhang och nu ser hon fram emot att fortsätta samarbetet.
– Vi har haft många fina samtal, säger hon till Dagen.

Under sju års tid (2011–2018) var Kerstin Oderhem distriktsföreståndare för EFS sydöstra distrikt. Regionen omfattar bland annat Östergötland och samtidigt som hon påbörjade sin tjänst blev Martin Modéus biskop i Linköpings stift, ett uppdrag som han nu alltså kommer att lämna.

– När jag arbetade som distriktsföreståndare, eller missionsledare som vi säger i dag, träffades vi regelbundet, säger Kerstin Oderhem och tillägger att de som styrelsemedlemmar i Sveriges kristna råd även har mötts i andra ekumeniska sammanhang.

Vad önskar du av Martin Modéus i hans roll som ärkebiskop?

– I hans herdabrev beskriver han sju rörelser som kan hjälpa det lokala sammanhanget mot visionen att bli en levande församling. Den första rörelsen kallas “Hållningen – från missmod till hopp”. Många i kyrkan ropar “kris, kris”, men det finns fortfarande mycket gudslängtan i Sverige och inte bara sekularisering. När vi får höra om hoppets berättelser, som finns alldeles framför oss, får vi kraft att agera och liksom nuvarande ärkebiskop Antje har lyft hoppet många gånger behöver Martin fortsätta att få oss att ha ögonen på det.

Visionen för Svenska kyrkan i Linköpings stift är levande församlingar, något som Kerstin Oderhem också nämner.

– Jag hoppas att Martin fortsätter att ha fokus på detta som ärkebiskop, levande församlingar är något som EFS också längtar efter. Gudstjänst, undervisning, diakoni och mission brukar beskrivas som kyrkans kärnverksamhet och Martin sätter fingret på hur detta kan göras konkret i församlingslivet.

Präst i samarbetskyrka tre år

Kerstin Oderhem beskriver Martin Modéus som en god lyssnare som det är lätt att föra samtal med. Och hon konstaterar att hans herdabrev har betytt en hel del.

– Vi är många som har hämtat inspiration från det.

Utifrån EFS och Kerstin Oderhems perspektiv finns det ytterligare en positivt aspekt med att Martin Modéus blir ärkebiskop: 2000–2003 arbetade han som distriktsledare och komminister i Ängskyrkan i Tumba-Tullinge pastorat som vid tidpunkten var en samarbetskyrka mellan Svenska kyrkan och EFS.

– Han känner därför EFS väl, säger hon.

---

Fakta: EFS

  • EFS (Evangeliska fosterlandsstiftelsen) är en lågkyrklig väckelserörelse inom Svenska kyrkan.
  • EFS bildades 1856 på initiativ av prästen Hans Jacob Lundborg, verksam i Lindesberg, och med stöd av väckelsepredikanten Carl Olof Rosenius.
  • EFS är indelat i sju geografiska distrikt/regioner: Norrbotten, Västerbotten, Mittnorrland, Mittsverige, Västsverige, Sydöstsverige och Sydsverige. Huvudkontoret finns i Uppsala.
  • EFS har bedrivit utlandsmission sedan 1865.

---

Fler artiklar för dig