Nyheter

Modéus: Satt i skogen och talade med Herren under kyrkans valdag

Svenska kyrkans blivande ärkebiskop vill betona traditionen som en viktig väg till tro

Sverige brukar beskrivas som världens mest sekulariserade land. Men den nyvalde ärkebiskopen Martin Modéus säger till Dagen att många ändå har en tro och att han vill lyfta fram och jobba med det som redan finns.

LINKÖPING. Hedrad och omtumlad är ord som hela tiden återkommer då Martin Modéus ska beskriva sina känslor då han möter medier efter att ha valts till ny ärkebiskop i Svenska kyrkan.

– Jag är också tacksam för stödet, lägger han till när Dagen får intervjutid mitt i tumultet.

För de stora mediebolagen står i kö denna dag till Martin Modéus som nu får vänja sig vid ett större intresse från allmänheten som Svenska kyrkans ansikte utåt.

Under valdagen har han hållit låg profil och var exempelvis inte närvarande vid själva valet.

Så vad har du gjort hela dagen?

– Jag har varit ute i skogen och suttit på en sten och talat med vår Herre. Jag har tittat på naturen och fotograferat litegrann, säger Martin Modéus.

Vad ber du om en dag som denna?

– Jag har inte bett om något specifikt utan bara pratat med Gud om det som dykt upp i min tanke och mitt sinne.

Blir det någon annan bön i kväll, nu efter att du blivit vald?

– Det blir väl en tacksamhetens bön att jag får gå och lägga mig, säger Martin Modéus och skrattar.

– Just nu ska jag ska ta mig igenom den här torktumlaren av känslor och intryck, men i kväll kommer jag att vara väldigt glad över detta som hänt.

Sitt valspråk

Martin Modéus har som biskop valspråket; “Levande tillsammans med Kristus”, vilket ett bibelord hämtat från Efesierbrevet.

– Det betyder väldigt mycket för mig, det sammanfattar min pastorala hållning, att det är livet som kommer först. Vi ber och kämpar, och mitt i detta är vi tillsammans med Kristus, och det är på Kristus som hela vår grund står.

– Valspråket står på biskopsvapnet, jag ser det dagligen och det betyder väldigt mycket.

Martin Modéus

Många fler tror

Martin Modéus får under den här dagen flera frågor om hur han ska få fler svenskar att börja tro på Gud. Hans svar är att jobba med det som redan finns, inte minst i de traditioner som vi har och som många är med och firar.

Själv menar han att många svenskar har en smygtro som de inte riktigt vill bejaka.

Hur vet du att många svenskar är smygtroende?

– För att jag möter det så ofta och för att det finns undersökningar som visar det. Svenskar är inte oandliga, men samtidigt inte speciellt intresserade av organiserad religionsutövning. Vi måste börja i respekten i det och sedan möta människor där de är och jobba med det som finns.

Själv säger Martin Modéus att det är jätteroligt med gudstjänster samt att tro inte ska ses som en privatsak.

– Men vi som kyrka kan inte tvinga in människor i ett system, men det vi måste göra är att visa hur mycket frihet och öppenhet det finns i denna fantastiska kyrka som Svenska kyrkan är.

Kristen kultur viktigt

Själv säger han att de som på ett negativt sett använder sig av ett begrepp som kulturkristendom gör fel.

– Jag tror vi alla vinner på att vi har ett litet bredare perspektiv och att vi litar på att alla har en historia med Gud, säger han.

Han vill också blicka ut över världen där han konstaterar att tro för många är det man gör, inte att gå och grubbla på teologiska begrepp, utan att man deltar i riter och traditioner.

– Jag tycker att vi ska bejaka det, säger han.

Inte minst vill han att kyrkan ska hjälpa människor att hitta Gud i de traditioner som vi firat i Sverige under så lång tid.

Dagens chefredaktör Felicia Ferreira kommenterar valet av Martin Modéus som ny ärkebiskop

Vad kommer du att svara på kritiken att kyrkan är vänstervriden?

– Jag tänker att det politiska, det är ett mönster som andra lägger på oss. Den kompass jag orienterar mig utifrån är när människans och skapelsens värde och värdighet är hotad, då är det kyrkans skyldighet att tala. Den kompassen orienterar jag mig efter.

– Det är en fråga om Kristi efterföljelse. Man kan säga kyrkan ska stå så nära Jesus så att vi ser det Jesus ser, då kan vi även tala det Jesus talar och göra det som Jesus gör. Det är efterföljelse, en kyrka som lever nära sin Herre. Vi kommer ibland bli anklagade för att vara vänster och ibland höger. Men vår uppgift är att följa Kristus.

---

Fakta: Martin Modéus

  • Martin Modéus är Svenska kyrkans blivande ärkebiskop.
  • Han efterträder Antje Jackelén och kommer att installeras i december.

---

Fler artiklar för dig