Nyheter

I dag avgörs vem som blir ny ärkebiskop

Två kandidater återstår och blickarna riktas nu mot Linköping och Strängnäs när Svenska kyrkan ska välja ny ärkebiskop

Martin Modéus eller Johan Dalman? Enbart två kandidater återstår i ärkebiskopsvalet som kommer att avgöras på onsdag eftermiddag.

Processen att utse en ny ärkebiskop för Svenska kyrkan är på väg att nå sitt slutmål, eftersom enbart två kandidater återstår i en sista och avgörande valomgång. Det handlar om Martin Modéus, i dag biskop i Linköpings stift, och Johan Dalman som är biskop i Strängnäs stift.

Klockan 11.00 i dag sker själva omröstningen då Dagen sänder live och 876 personer är röstberättigade. Valet kommer att hållas i samtliga av Svenska kyrkans 13 stift och vinnaren kommer att presenteras 14.00.

Tydlig favorit

Den som står som favorit till att bli ny ärkebiskop är Martin Modéus eftersom han i den första valomgången fick klart flest röster, 37,8 procent. Även i det inledande nomineringsvalet som skulle ta fram fem kandidater stack hans siffror ut jämfört med de övriga. Till det kan också läggas att när Dagen frågade prästerna i Svenska kyrkan vem de föredrog som ärkebiskop så var det Martin Modéus.

Utmanaren Johan Dalman fick 28,7 procent i den förra valomgången, det vill säga nästan tio procentenheter färre röster än Martin Modéus. Nu krävs det att få över 50 procent av rösterna för att bli Svenska kyrkans nästa ärkebiskop.

I förra valomgången var det fem kandidater som deltog och de tre kandidaterna som inte gick vidare till den slutgiltiga valomgången fick sammanlagt drygt 33 procent av rösterna, vilket alltså är de röster som de två återstående kandidaterna har kvar att tävla om.

Vänlig kampanj

De två kandidater som nu står mot varandra är två biskopskollegor och det går knappast att beskylla dem för att ha bedrivit en polariserande personvalskampanj. Ett ärkebiskopsval går inte att jämföra med politiska val, utan det är inte mycket till valrörelse och kandidaterna talar enbart väl om varandra. Valet handlar heller inte om att införa förändringar, utan snarare handlar det om att förvalta kyrkans lära. Samtidigt kommer den nye ärkebiskopen bli Svenska kyrkans ansikte utåt och därmed sätta bilden av vad kyrkan står för, vilket gör att personlighet pekas ut som en viktig egenskap.

Även om valet avgörs i dag kommer nuvarande ärkebiskop Antje Jackelén att vara kvar på sin post ytterligare några månader, fram till i höst när den nyvalda ärkebiskopen tas emot vid en gudstjänst i Uppsala domkyrka. Den kandidat som i dag väljs kommer tills vidare att bära titeln ärkebiskop electus.

---

Fakta: Valet av ärkebiskop

---

Fler artiklar för dig