Nyheter

Dalman förlorade för andra gången - glad ändå

Strängnäs biskop fick 41 procent av rösterna: “Känns hedersamt”

Johan Dalman blev inte ny ärkebiskop – men han var inte missnöjd över det. I stället hyllade han valet av biskopskollegan Martin Modéus.
– Han är stabil, from och strategisk, säger biskopen i Strängnäs stift.

STRÄNGNÄS. Några minuter efter att det står klart att Martin Modéus fått flest röster i ärkebiskopsvalet kommer den andra kandidaten, Johan Dalman förbi Strängnäs stift och slår sig ner på en bänk. Han är sitt karakteristiskt glada jag, även om han erkänner att han förstås gärna hade fått flest röster.

– Det är klart att man bygger upp en förväntan inför det stora uppdraget och samtidigt älskar jag ju det jag gör. Så det var inte frågan om att vinna eller försvinna, utan frågan var snarare “ska jag göra detta?” Nu blev svaret nej, jag ska vara där jag är. Det känns härligt också, då påminns man om hur mycket jag älskar det jag har, säger han.

Martin Modéus har varit favorittippad genom hela valprocessen medan Johan Dalman har varit jokern i leken. När valresultatet samlades ihop blev det ändå relativt jämnt: Modéus fick 59 procent av rösterna medan Johan Dalman fick 41 procent. Det var viktigt med ett stort stöd trots att det inte räckte hela vägen, säger han.

– Det hade varit tråkigt om man hade varit nere på ensiffrigt. Då hade det nog suttit en annan person här, om det hade varit ett annat sifferförhållande. Men nu känns det hedersamt. Det är många som har velat se mig som ärkebiskop och det gör mig väldigt glad, säger han.

Strängnäs stift förbereder för ärkebiskopsval.

Stöd på hemmaplan

I Strängnäs var det många som ville se sin biskop som ny ärkebiskop. Rösterna bland domkapitlet och stiftsstyrelsen talade sitt tydliga språk – 16 röster för Johan Dalman och en för Martin Modéus. Birgitta Wrede, ledamot i stiftsstyrelsen för PoSK, och Niclas Fournér, ersättare för samma nomineringsgrupp, var två av dem som röstade för Dalman.

– Självklart gjorde vi det. Han skulle bli en utmärkt ärkebiskop, sa de båda två.

När det stod klart att Dalman stannade var det en del besvikelse över att han inte vann, men också en del som kunde se den ljusa sidan – nu fortsätter han som biskop i Strängnäs stift.

Biskop Johan Dalman.

“From och strategisk”

Det blir i stället Martin Modéus som blir ny ärkebiskop – och det är faktiskt en släkting till Dalman, om än på avlägsen väg.

– Det är min brylling, det har jag aldrig nämnt förut, säger han, och hyllar den nye ärkebiskopen.

– Jag tycker mycket om honom, vi har jobbat ihop i mer än 20 år. Han är stabil, from och strategisk. Han kommer att företräda kyrkan otroligt bra, säger Johan Dalman.

– Han är väldigt rotad i den lokala församlingen och jag tror att vi kommer få se ett stort fokus på hur det lokala kommer att fungera. Det är också det som Svenska kyrkan behöver.

Johan Dalman säger samtidigt att det har varit en process med både toppar och dalar och den glada rösten låter lite sliten när han berättar om upplevelsen att ställa upp i ett ärkebiskopsval.

– Jag har sagt förut att det är som en kombination mellan en rotfyllning och en 50-årsfest, men nu när det är över känns det som varken eller, utan snarast “på't igen”, säger han.

Fler röster

Nu väntar nämligen det vanliga arbetet igen, som biskop och hovpredikant.

– Det är inte så att jag har haft ett stillsamt liv som inte är meningsfullt, utan mening i arbetet känner jag varenda dag. Gud har en användning för mig, men det var inte denna [som ärkebiskop], säger han.

Johan Dalman har ställt upp i ett ärkebiskopsval förut, 2013 – då var han aldrig riktigt nära.

– Då sa jag att man ska inte bara ställa upp i lopp som man tror att man kan vinna. Men med tanke på att jag fick tre-fyra procent av rösterna den gången är detta ju en stor förbättring, säger han.

Kan det bli tredje gången gillt?

– Vi får se vad jag kan hitta på i 70-årsåldern, skrattar Johan Dalman.

Fler artiklar för dig