Nyheter

Johan Dalman: Helt felaktig fördom att Svenska kyrkan håller på att somna in

Tio frågor på djupet om bibelvanor, mission bland muslimer och om Jesus verkligen förvandlade vatten till vin, till ärkebiskopskandidaten Johan Dalman.

Prästkarriären började med nunnorna på lekskolan och numera gläds anglofilen Johan Dalman åt undret att människor börjar följa Jesus. Här är 10 frågor till ärkebiskopskandidaten Johan Dalman.

1. Varför blev du präst?

– Jag gick i katolska kyrkans lekskola i Göteborg, kanske var det för att den låg nära och den var bra. Min mamma hade nog aldrig sett en nunna innan, så det var okänt för henne, men de var klädda som i “Sound of music”. Vi började varje morgon med morgonbön i kapellet och även om jag bara var fem år förstod jag att de följde de trodde på och jag såg hur allvarligt de tog på sin tro. Efter det var det “no turning back.”

2. Vilken är din favoritbok i Bibeln?

– Jag börjar min dag klockan fem på morgonen med att be och läsa från mina bibelappar.

– Jag återvänder alltid till Psaltaren. Att vara kristen är ju att be. Psaltaren hjälper mig i bönen och jag delar de böneorden som David skrev ner för tusentals år sedan. Psaltaren, det är som basgången i musiken, sedan finns det solon och stämmor över det, men jag återvänder alltid dit.

3. Du beskrivs som en ovanligt rolig biskop, men hur är det med att skämta om Jesus?

– Nja, Jesus möter jag hellre med glädje än med humor.

4. Vad pratar du och kungen om när ni träffas?

– Jag är hovpredikant och det är i de sammanhangen vi träffas, och då pratar vi om hovets gudstjänstliv.

5. Häcken eller IFK Göteborg?

– Intressant, jag undrar så klart vilken häck du avser? Jag minns att jag sydde en Gais-mössa i syslöjden en gång men pappa sa att när det handlar om fotboll ska man heja på Örgryte. Längre än så kom jag inte när det gäller sport.

– Men du får gärna prata med mig om gamla hus och andra gamla grejer. Prata med mig om England, om precis allt som har med England att göra. Jag har bott i Oxford och åker ofta tillbaka dit och ja, jag är nog en anglofil.

6. Förvandlade Jesus verkligen vatten till vin?

– Jag är totalt övertygad om det, vi talar om skapelsens Herre, det är Skaparen själv som är där, då finns det inga fysiska begränsningar.

– Jag har aldrig känt något behov av att ifrågasätta underverken i Bibeln. Jag ser dem även nu, överallt. Jag såg nyligen någon som förvandlades från gudsförnekare till vardagsbedjare, det var verkligen att förvandla vatten till vin.

7. Vilka är dina förebilder?

– Jag blev nyligen påmind om Alva Myrdals ord till en fredstvivlare; “Unge man, att ge upp är ovärdigt”. Så jag tänker på alla människor som inte ger upp, på alla dem som kämpar på. Det kan vara alltifrån Mandela till mormödrar som kämpar hela livet för att få ihop vardagen för sin familj. De som inte ger upp håller också hoppet levande.

8. Vad är du avundsjuk på hos frikyrkorna?

– Det varma och självklara engagemanget. Att man känner ett stort personligt engagemang för sitt sammanhang, man ser sig inte som konsument utan är med och drar sitt strå till stacken. Det ser jag även i Svenska kyrkan, men i frikyrkorna har det alltid varit en naturlig del. Men jag är inte så avundsjuk av mig utan låter mig hellre inspireras.

9. Vilken är den vanligaste fördomen om Svenska kyrkan som du möter?

– Att den håller på att somna in. Då ska jag säga, den är i allra högsta grad vaken! Det är det jag ser, det finns ett otroligt liv, det finns så mycket positiv energi. Svenska kyrkan är verkligen ingen sömngångare.

10. Borde Svenska kyrkan missionera mer bland muslimer i Sverige?

– Vi som kristna vill väl alltid göra Jesus känd och älskad, det är vår kallelse. Det börjar där man står och där man rör sig. Jag vill att alla människor ska lära känna Jesus, och det är också Han som vill göra sig känd.

– Att vara kristen är att missionera. Man börjar med dig själv och sedan blir det ringar på vattnet som kan nå ut till hela samhället.

---

Fakta: Valet till ny ärkebiskop

  • Onsdagen den 8 juni hålls det slutliga ärkebiskopsvalet i Svenska kyrkan.
  • Två kandidater återstår, Martin Modéus och Johan Dalman.

---

Fler artiklar för dig