Nyheter

Evangeliska alliansens världsledare mötte Stefan Löfven

Anglikanske biskopen på FN:s miljömöte i Stockholm avvisar Trump-evangelikaler

Han är långt i från de Trump-evangelikaler som ofta beskrivs i medierna. Anglikansk biskop som bekämpar rasism och oroas över plasterna i haven. Samtidigt jobbar han bland omvända muslimer och utmanar svenska kyrkor till internationell mission.
– Det finns en massa fake-news om evangelikalt kristna, säger Thomas Schirrmacher till Dagen.

På väg ut från FN:s pågående miljökonferens vid Stockholmsmässan i Älvsjö stöter generalsekreteraren för World Evangelical Alliance (Världsevangeliska alliansen) ihop med tidigare statsministern Stefan Löfven. Och när Dagen pekar ut vem det är han har intill sig tar Thomas Schirrmacher direkt chansen att presentera sig och byta några ord.

Med sin lila biskopsskjorta och prästkrage sticker han ut i mängden – och Stefan Löfven tar någon minut medan nyfikna i omgivningen fotograferar.

– Jag sa till honom att Sverige är en bra plats för FN-konferensen och miljöfrågorna – och att det är positivt att också vi troende får spela en roll i detta. Här är Sverige öppna, säger Thomas Schirrmacher efteråt.

Tackade USA:s John Kerry

Han har ägnat dagen åt att ha 14 privata möten med olika politiker och organisationer i alla möjliga frågor. Han har samtalat med biträdande premiärministrar från bland annat Botswana och Makedonien samt miljöministern från Brasilien. Och så fick han byta några ord med en av FN-konferensens stora stjärnor, USA:s tidigare utrikesminister John Kerry, som nu är president Joe Bidens klimatsändebud.

– När det gäller miljöfrågorna är World Evangelical Alliance en av de stora trosbaserade aktörerna. Vi vill berätta för de politiska statsledarna att vi verkligen backar upp deras ansträngningar när det gäller klimatet och miljön, säger han.

– Jag tackade John Kerry för att Biden-administrationen inte straffar oss många evangelikala kristna runt omkring i världen efter Trump-tiden, utan att de fortsätter samarbeta med oss.

Anglikanske biskopen Thomas Schirrmacher från Tyskland och världsledare för Evangeliska alliansen, (World Evangelical Alliance). Här på besök under FN:s miljömöte i Stockholm i juni 2022. Han skakade bland annat hand med tidigare statsministern Stefan Löfven.

Många olika kyrkosamfund

WEA har omkring 600 miljoner kristna bland sina medlemskyrkor, och är därmed en av de största internationella kristna sammanslutningarna. Här finns både lutheraner, anglikaner, metodister, baptister, pingstvänner med flera bland medlemskyrkorna. Men många av de vanliga kristna i kyrkorna är knappat medvetna om att de är “evangelikaler” – eller skulle använda begreppet.

– Till den brasilianske miljöministern, som har många evangelikala i regeringen, sa jag i dag att de inte skulle ta de evangelikala i USA som sina förebilder, utan att de ska vara medvetna om att den stora massan av evangelikalt/evangeliskt kristna finns runt omkring i världen. Gud har satt oss att ta hand om den här skapelsen.

Inte bara vita amerikaner

Samtidigt lyfter Thomas Schirrmacher, som kommer från Tyskland, fram att en tredjedel av evangelikalerna i USA är svarta och latinamerikaner, som inte brukar räknas in när det beskrivs vilka som exempelvis röstade på Trump i valet. Och även 80 procent av de katolska kyrkobesökarna gav den förre presidenten sin röst, påpekar han.

De flesta inne på FN-konferensen i Stockholm är medvetna om de här förhållandena, uppger han vidare.

För egen del är Thomas Schirrmacher biskop inom den anglikanska traditionen, och leder sedan några år ett globalt nätverk och rörelse som samlar muslimer som blivit kristna. Under namnet “Communio Messianica” (ungefär messianska gemenskapen) omfattar de totalt cirka 1,5 miljoner människor som finns i ett 70-tal länder. Han nämner exempelvis Afghanistan, Iran, Indonesien och Turkiet, men även i Tyskland och andra västeuropeiska länder.

– Traditionellt har muslimer som blivit kristna gått in i olika samfund och flyttat ifrån sina länder och gift sig med en kristen västerlänning. Men här är idén att man ska kunna forma sin egna kyrka och stanna kvar i kulturen för att nå muslimvärlden.

– Visst är det alltid roligt om baptister i Tyskland eller Sverige får två-tre nya konvertiter i sina kyrkor. Men det gör sällan någon verklig skillnad bland muslimer över lag.

Jämför med Messianska judar

Namnet Communio Messianica tog man för att situationen för de omvända muslimerna uppfattades likna situationen bland Messianska judar.

Thomas Schirrmacher nämner också en pingstförsamling i Hamburg där mer än 90 procent av medlemmarna är före detta muslimer, som exempel inom nätverket. Här jobbar församlingen utifrån in mot muslimvärlden.

Ledaren för Världsevangeliska alliansen, som också är professor i religionssociologi, noterar även att migranterna i Europa, exempelvis från Afrika och Asien, är de som betyder mest för att evangeliet om Jesus ska nå fram också till den inhemska befolkningen.

Anglikanske biskopen Thomas Schirrmacher från Tyskland och världsledare för Evangeliska alliansen, (World Evangelical Alliance). Här på besök under FN:s miljömöte i Stockholm i juni 2022. Han skakade bland annat hand med tidigare statsministern Stefan Löfven.

Uppmanar till internationel

Här i Sverige ska han hinna med att möta den Svenska evangeliska alliansen (SEA) och ett antal inbjudna kristna ledare, innan det är dags att åka vidare till New York och Washington i helgen. Thomas Schirrmacher har i icke-pandemitider gjort drygt 50 resor om året runt omkring i världen, berättar han.

Har han då någon utmaning till Sveriges kristna – och evangelikaler i Sverige?

– Mitt råd till kyrkorna är att inte investera så mycket i sig själva, utan att investera tid och energi i internationella mission. Här har Sverige historiskt hört till de bästa. Det finns många platser där det behövs ett globalt engagemang. Den som riktar sig utåt i världen får något positivt tillbaka och det är detta som skapar enhet mellan olika kyrkor, säger Thomas Schirrmacher.

---

Fakta: Evangelikalt kristna

  • En teologiskt strömning av kristna i olika kyrkor och samfund över hela världen.
  • Betonar Bibeln som Guds ord, Jesus som enda vägen till Gud, behovet av mission och omvändelse samt socialt engagemang.
  • Har ibland omnämnts som en tredje strömning mellan liberalt bibeltroende och fundamentalister. Men har också hos en del fått en negativ klang i hopkopplat med vita evangelikaler som stödjer Trump i USA.

---

Fler artiklar för dig