Nyheter

Efter pingstpastors video: ”Bort med bidragen till pingstkyrkan”

Pingstpastor Josef Barkenbom bjöd in till omvändelse - politiker menar att det handlar om omvändelseterapi

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) går till angrepp på pingströrelsen, där han menar att det finns flera exempel på att man försöker bota homosexuella. Han anser därför att de statliga bidragen bör dras in.
Pingstledare Daniel Alm varnar för totalitära tendenser bland politiker och föreslår en lunch för att diskutera igenom frågan.

“Pingstkyrkan får 11 miljoner av skattebetalarna årligen och har samtidigt pastorer som öppet predikar på sociala medier att homosexuella ska söka vård hos dem för att bli friska, det vill säga hetero. Bort med bidragen till pingstkyrkan genast!”

Så skriver Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna, på Twitter i ett ovanligt utfall mot specifikt den svenska pingströrelsen.

Det hela är en respons på pingstpastorn Josef Barkenboms inlägg på Instagram där han lagt ut en film där han leker med ordet omvändelseterapi. Det är ett begrepp som numera används flitigt för att beskriva försök att få homosexuella att ändra sin sexuella läggning, något Liberalerna vill förbjuda.

Frågan har också aktualiserats i och med att Aftonbladet med hjälp av dold kamera spelat in själavårdande samtal med frikyrkopastorer, där reportrarna låtsas brottas med sin homosexuella läggning och ber pastorerna om råd. Enligt Aftonbladet är det flera pastorer som försöker omvända personer som under falsk flagg uppger sig för att vara homosexuella. Främst har de vänt sig till pastorer inom Jehovas vittnen, men även pastorer inom pingströrelsen finns med i granskningen.

Bjuder in till omvändelse

Men Josef Barkenbom vill hellre vända lite på perspektiven då han bjuder in alla att komma till pingstkyrkan i Solna där han är verksam.

– Jag vill inbjuda dig till omvändelseterapi, säger han i filmen som han lade ut i sociala medier.

– Vi kommer att erbjuda terapi att omvända sig till Jesus.

Han säger att det kommer inte att ske via ett enskilt samtal utan det är uppenbart att det handlar om en traditionell gudstjänst.

– Oavsett vem du är, oavsett vem du är kär i, behöver vi alla omvända oss till Jesus och det kan vi hjälpa er med, det är lite vår specialitet, säger Josef Barkenbom.

I videon kritiserar han sedan Aftonbladets grävjobb. Han publicerar också en bild på Liberalernas lagförslag om att förbjuda omvändelseterapi med budskapet att det går emot såväl yttrande- som religionsfrihet, samt riktar kritik mot M-ledaren Ulf Kristersson för att han gillar förslaget.

Liberaler kritiska

När Dagens reporter frågar Robert Hannah, på Twitter, om han inte missförstått pastorns budskap då han inte uttryckligen säger att han ska omvända människors sexuella läggning, svarar L-politikern nej.

“På sin story kallar han L:s linje för religionsförbud och är arg på Kristersson för att han är för ett förbud.”

Svaret från Robert Hannah får sedan tummen upp från Liberalernas partiledare Johan Pehrson och pastorn och riksdagsledamoten Jakob Olofsgård.

Men menar du allvar med att pingströrelsens bidrag borde dras in?

– Om man sysslar med omvändelseterapi, då borde man inte ha skattebetalarnas pengar, säger Robert Hannah (L) när Dagen når honom via telefon.

– Du får ha exakt vilken åsikt du vill, vi ska inte begränsa yttrandefriheten, men du får inte ägna dig åt den här typen av terapi.

Pastorn du kritiserar säger inte någonstans att han vill omvända någons sexualitet, utan att han vill omvända folk till Jesus. Det är väl inte så kontroversiellt?

– Om man lägger till det han skriver i sin story på Instagram är det tydligt vad han anser om omvändelseterapi, det är uppenbart vad han syftar på. Han kritiserar både Liberalerna och Aftonbladets granskning, säger Robert Hannah.

Finns flera fall

Den liberale riksdagsledamoten säger också att det här inte är en engångshändelse utan han menar att problemet är större än en enskild pastor.

– När jag varit ute i den här frågan trillar det in meddelanden till mig. Ofta är det ungdomar som vuxit upp inom pingstkyrkan och de berättar att de blivit utsatta för omvändelseförsök.

Robert Hannah menar att om det är så här det går till inom pingströrelsen så borde man definitivt se över bidragen. Han säger sig också stå bakom regeringens nyligen framlagda förslag om demokrativillkor för trossamfund, där bidrag ska kunna dras in utifrån hur enskilda företrädare uttalar sig.

Erbjuder Jesus

När Dagen når pingstpastor Josef Barkenbom vill han betona att han inte uppmanat någon att komma till kyrkan för att få sin homosexualitet botad, utan det han gjort är att bjuda in att omvända sig till Jesus.

Samtidigt står han på sig när det gäller kritiken mot Liberalernas politiska förslag, som han menar bryter mot yttrande- och religionsfriheten, samt Aftonbladets wallraffande bland pastorer.

Josef Barkenbom

– När jag läste lagförslaget förstod jag att de vill att det ska vara förbjudet för en pastor att hjälpa någon som kommer och söker hjälp från sina homosexuella tankar, att man då inte ska få ge dem biblisk vägledning, säger Josef Barkenbom.

Ingen kan tvingas

Själv menar han att det inte går att tvinga någon till någonting, exempelvis vilka frågor en person tar med sig till ett samtal till en pastor.

– Jag är emot all form av tvång och skuldbeläggande. Alla ska få leva det liv de själva vill, jag tvingar ingen att lyssna på mig eller att komma till kyrkan och lyssna till mina predikningar, säger han.

– Men om frågan blir, får jag som predikant inte predika att homosexualitet är synd, vilket det här indirekt handlar om, så säger jag att det måste vi få göra. Annars har vi inte yttrande- och religionsfrihet.

Josef Barkenbom har valt att plocka ned det kritiska inlägget eftersom det lätt kunde missförstås, men lovar att återkomma för att förklara vad han ville ha sagt.

Pingstledare kritisk

Pingströrelsens ledare Daniel Alm säger till Dagen att ingen pingstförsamling i Sverige, vad han vet, bedriver omvändelseterapi. Han tycker också att begreppet är svårt, då det handlar om att sätta ihop två ord och ge dem ett ny innebörd.

– Omvändelse är något fantastiskt, säger Daniel Alm.

– Vi har alltid predikat omvändelse, men nu har man gjort det här begreppet mer komplext.

När det gäller Aftonbladets metod att gå in med dold kamera i själavårdssammanhang är han som kyrklig ledare mycket kritisk.

– Det är tydligt att de håller på med provokationer då de söker upp pastorer på det här sättet, för det är inte pastorerna som själva letar upp folk, säger han.

Att sedan kalla själavårdssamtal för terapi tycker han också är märkligt och Daniel Alm tycker att det är sorgligt att så få väljer att kritisera den journalistiska metoden.

– Om man vårdar den goda själavårdstraditionen, att en person ska kunna lätta sitt hjärta i tryggt rum, då borde man vara bekymrad över det här.

Daniel Alm predikar vid Pingst pastor 2022.

Vad tycker du om att en liberal riksdagsledamot säger att pingströrelsen borde bli av med bidragen, utifrån hur en pastor agerat?

– Jag säger att pingströrelsen får lyssna noga till kritik som framförs mot oss, det måste vi vara ödmjuka inför, men politiker som ska företräda ett liberalt samhälle borde också tänka sig för innan de leder tankarna i totalitär riktning, säger Daniel Alm.

– Jag vill varna för ett samhälle där man ska villkora åsikter på det här sättet. Jag tycker heller inte att man ska döma ut en hel rörelse utifrån en persons agerande, inte minst ur ett liberalt perspektiv tycker jag att det vore konstigt.

När det gäller Robert Hannahs utspel att dra in bidragen till pingströrelsen vill Daniel Alm kontra med en inbjudan.

– Jag skulle väldigt gärna ta en lunch med honom och berätta mer om vad vi står för, jag betalar så klart med egna pengar, inte bidrag.

Daniel Alm vill i sammanhanget också kritisera regeringens nya lagförslag för bidrag till trossamfund som skulle gör det möjligt att dra in bidrag till ett helt samfund utifrån hur en enskild person beter sig. Han jämför med idrottsrörelsen, att ingen politiker skulle komma på tanken att dra in stödet till fotbollsförbundet utifrån hur en enskild person agerar. Men för trossamfunden verkar regeringen vilja ha tuffare regler.

Bidrag kan påverkas

Att bidrag kan hänga löst bekräftas i efterspelet av Aftonbladets avslöjande om omvändelseterapi inom Jehovas vittnen och inom frikyrkor.

– Regeringen har lagt in ett nytt förslag om en ny lag. Om den börjar gälla så skulle det här kunna vara tillräckligt för att förlora statsbidrag, säger Isak Reichel, chef för myndigheten SST som ansvarar för bidragen, till Aftonbladet.

Även kulturminister Jeanette Gustafsdotter har lämnat en kommentar till Aftonbladet efter deras granskning, kopplat till den lag som föreslås börja gälla i januari 2023.

“De nya villkoren tydliggör att inga samfund som diskriminerar, utövar tvång eller bryter mot principen om alla människors lika värde ska kunna få statligt stöd. Alla trossamfund som tar emot stöd kommer då att prövas mot de nya villkoren. Det blir också lättare att frånta samfund stöd.”

---

Fakta: Omvändelseterapi

  • Omvändelseterapi är ett begrepp som börjat användas för att beskriva när försök görs för att få homosexuella att ändra sin sexuella läggning.
  • Frågan drivs politiskt, främst av Liberalerna, som vill se ett förbud av omvändelseterapi.

---

Fler artiklar för dig