Nyheter

LP-verksamheten sågar KDU:s alkoholförslag

Ledaren för pingströrelsens arbete mot alkohol- och drogmissbruk vill inte se att alkoholmonopolet tas bort

“Vi behöver värna om monopolet”, säger Semias Schenberg, verksamhetsledare för LP-verksamheten. Han uppskattar inte alls KDU:s senaste politiska beslut om att låta privata aktörer få ta över Systembolagets roll.

Alkoholmonopolet utmanas just nu på flera fronter. Den fråga som oftast lyfts ur ett politiskt perspektiv handlar om gårdsförsäljning av alkohol, något som skulle öppna för en viss typ av småskalig försäljning. Knäckfrågan har varit om detta är förenligt med att Sverige har ett statligt alkoholmonopol, en utredning som nu ligger ute på remiss påstår att det här skulle kunna gå att kombinera. Andra är mer osäkra och ännu är det juridiskt oklart om hela det svenska alkoholmonopolet står och faller om detta förslag skulle gå igenom.

Slopa systemet

I detta läge föreslår KDU att Systembolaget ska skrotas och ersättas av att privata aktörer ska få ta över försäljningen, något Dagen skrev om tidigare.

Tanken är inte att släppa försäljningen fri hur som helst, utan att alkohol ska få säljas av återförsäljare som fått en statlig licens.

– Här handlar det om att staten har fortsatt tillsynsansvar och möjligheten att reglera, men staten har inte försäljningsansvaret. Jag har svårt att se att missbruket skulle öka bara för att det kan finnas en butik som fått licens och nischat sig på belgiska öler, kommenterade Nike Örbrink, KDU:s förbundsordförande.

Nike Örbrink, KDU.

LP kritiserar förslaget

Nu får hon mothugg från LP-verksamheten, det vill säga pingströrelsens arbete mot missbruk, som bland annat arbetar med människor som drabbats av alkoholism.

– Detta beslut är inte bra på något vis, säger verksamhetsledaren Semias Schenberg i en kommentar till Dagen.

Han menar att det handlar om folkhälsan.

– Ökad tillgänglighet av alkohol ökar nyttjandet och därmed ökar också alkoholrelaterade skador. Vi behöver värna om monopolet, inte tunna ut eller slopa det.

LP-verksamheten motsätter sig också förslagen om gårdsförsäljning av alkohol av samma anledning, och tänker göra vad de kan för att bromsa de politiska förslagen att göra avsteg från alkoholmonopolet. Semias Schenberg menar att frågorna om gårdsförsäljning och avskaffandet av Systembolaget hänger ihop, och är något de nu varnar för.

---

Fakta: Alkoholmonopolet

  • Sverige sticker ut från andra länder i och med vårt alkoholmonopol, där det är staten som via Systembolaget som står för alkoholförsäljningen.
  • Från politiskt håll har det kommit en del förslag att luckra upp det här systemet.
  • Främst handlar det om gårdsförsäljning av alkohol, men KDU vill också slopa statens monopol och låta andra aktörer ta över.

---

Fler artiklar för dig