Nyheter

Mattias Lekardal samlade in pengar till lyxboende i miljardkronorsklassen

Byggande av privata sjukhus i miljardkronorsklassen i USA, Indien, Qatar och Afrika – “Lekardal är inte längre på något sätt involverad i mitt företag

Svenske predikanten och företagaren Mattias Lekardal försökte locka investerare till planerna i en marknadsföringsvideo på nätet, men tvingades nyligen lämna sitt uppdrag.

I videon riktad till investerare i Indien beskriver Mattias Lekardal sig som mångårig investeringsrådgivare med “stor excellens” som har jobbat med miljard- och mångmiljarddollarföretag. Han hävdar att värdet på kapitalet har ökat med i storleksordningen fem miljoner kronor på två-tre veckor för dem som tidigare har investerat utifrån hans råd.

Andra gånger har värdeökningen varit upp till 50 miljoner kronor, eller så mycket som en miljard kronor, uppger Lekardal.

Det första privata sjukhus som byggplaner nu målas upp för i USA beräknas kosta motsvarande 2,5 miljarder kronor (250 miljoner dollar). Det ska enligt upphovsmännen bli “världsledande” inom cancerforskningen med den senaste teknologin inom artificiell intelligens, AI.

Dygnet runt-service

I de lyxiga omgivningarna ska det finnas 24-timmarsservice, lovar man i videon som går att hitta på Youtube. Den laddades upp för cirka två månader sedan.

Mattias Lekardal presenteras som investeringschef för projektet på uppdrag av nybildade amerikanska företaget Luxurious Living International Corporation. Han vädjar om ett antal startinvesteringar på i storleksordningen 35 miljoner svenska kronor.

“Vip-behandling”

– I osäkra tider av krig och pandemi behöver människor den bästa sjukvård de kan få. För människor som har tillgångar blir det ännu mer värdefullt att kunna hitta rätt plats då, säger Lekardal i inspelningen, där han vill ge “vip-personer möjlighet till vip-behandling”.

Vad som inte framgår i det filmade inslaget är de problem Mattias Lekardal har i Sverige och Norge, där bland annat flera rättsprocesser pågår med människor som känt sig ekonomiskt bedragna av honom, och där han blivit omskriven i flera tidningar. Detta samtidigt som han varit ledare för den tidigare missionsorganisationen Divine Favour Mission.

Healing for the nations

Bakom Luxurious Living International Corporation står amerikanskan Tania Simmons från Columbus, Ohio, företagare inom sjukvårdssektorn med humanitärt hjälpengagemang globalt, och grundare av organisationen “Healing for the nations”. Bland annat uppges hennes hjälpprojekt finnas i Pakistan, Haiti och Ukraina.

Precis som Lekardal figurerar Tania Simmons inom den kristna sfären. Hon omnämner bibelskolor på sitt cv och kallas ibland “apostel”, ber för människor, och hänvisar till Guds kärlek i sitt företagande – liksom när hon jobbar med att förmå människor till “positivt tänkande”.

Tania Simmons.

På besök i Sverige

I början av april i år besökte hon Sverige för att möta och tala till 50-talet investerare på Grand Hotel i Stockholm, där också Mattias Lekardal var närvarande. Även Tania Simmons framträder i den aktuella marknadsföringsvideon.

Dagen har kontaktat Luxurious Living International och fått mejlsvar från Tania Simmons. Men i stället för att skicka efterfrågad information om sjukhusplanerna i USA informerar hon om att hennes företag har klippt banden med Mattias Lekardal för en och en halv månad sedan, alltså i april. Detta efter att han varit knuten till företaget i ungefär en månad.

“Lekardal är inte längre på något sätt samhörande eller involverad med mitt företag”, skriver hon i mejlet.

Några skäl anges inte, liksom hon heller inte svarar på frågor om när byggandet av det privata sjukhuset med lyxboenden eventuellt kan påbörjas och färdigställas.

Inga investeringar gjorda

Mattias Lekardal bekräftar i samtal med Dagen att hans engagemang för Luxurious Living International är avslutat. Hans beskrivning är att det var ett kort uppdrag som tog slut. Lekardal uppger vidare att inga investeringspengar har kommit in så här långt. Frågor om byggplanerna hänvisar han till det aktuella företaget.

Mattias Lekardal, skärmdump från Youtube

Mattias Lekardal säger också att han nu har som fokus att göra rätt för sig och betala sina skulder. Han säger dock att han i dagsläget inte har något fast arbete, eller får ersättningar från någon uppdragsgivare.

Inbjudare till affärslunchen på Grand Hotel i Stockholm för en tid sedan var svenska företaget EWC Invest AB, verksamt med fastighetsinvesteringar i bland annat USA. Ägare till företaget är Erik Wahlberg, som också under en längre tid har varit Mattias Lekardals jurist, men som precis har avsagt sig det uppdraget.

Dagen har även pratat med Erik Wahlberg som dock inte vill kommentera sina kontakter med Tania Simmons närmare. Han uppger till Dagen att han inte har några affärsrelationer med varken henne eller med Mattias Lekardal.

---

Fakta: Mattias Lekardal

  • Var fram tills nyligen ledare för missionsorganisationen Divine Favour Mission, som inte längre existerar under det namnet.
  • Har uppmärksammats för konstförsäljning där köpare känt sig bedragna, liksom för att ha tagit emot pengar till behjärtansvärda ändamål från konfidenter han samtidigt hade i personliga själavårdssamtal. Missionspengar samlades in till Swish-nummer i privat namn.
  • Skatteskulder och andra skulder figurerar nu i tingsrätten.

---

Fler artiklar för dig