Nyheter

Därför köper Alliansmissionen sopmark i Jönköping

Samfundet investerar kapitalet från försäljningen av Juneporten - har köpt sopmark i ett industriområde i Jönköping

Från sopmark till högkvarter och uthyrda bostäder. Det är Svenska alliansmissionens plan för hur de ska förvandla området Örnnästet i Jönköping.
– Vi vill skapa resurser för vår kärnverksamhet, säger missionsledaren Ulf Häggqvist om den inköpta marken.

Förra veckan blev det klart att Svenska alliansmissionen säljer Juneporten i centrala Jönköping, fastigheten som bland annat rymde samfundets huvudkontor. Även om försäljningspriset för fastigheten till ett byggbolag aldrig offentliggjordes står det klart att det innebar många miljoner in i kassan.

Nu står det klart var pengarna ska investeras – och var det nya huvudkontoret ska ligga. Svenska alliansmissionen har nämligen köpt mark för att utveckla fastigheter framöver, vilket P4 Jönköping var först med att berätta. Det handlar om området Örnnästet, som har fungerat som en avfallsstation.

– Det är en av få platser centralt i Jönköping som fortfarande är möjligt att utveckla. Det ligger i ett område där Jönköpings kommun säger att man vill förvandla hela området, från industrimark till bostäder. Det kommer att utvecklas mycket under de kommande åren, säger Ulf Häggqvist.

Mer komplicerat

Redan för några månader sedan skrevs de första kontrakten som tillät samfunden att gå vidare med planen.

– Sedan har vi jobbat på med utredningar om miljöfrågor och annat och nu ligger ansökan om planbesked hos kommunen, säger han.

Att det rör sig om mark som i dag är sopmark gör att processen att utveckla området kan ta lite längre tid.

– Det är lite mer komplicerat när det är så, men det har gjorts miljöutredningar och vi kommer nu gå vidare i dialog med kommunen, säger han.

Ny inkomstkälla

För Svenska alliansmissionen finns det främst två syften med investeringen: att få in pengar via uthyrda bostäder och att kunna ha sitt huvudkontor på platsen.

– Vi räknar med att det blir en inkomstkälla, det är syftet med fastighetsförvaltning. Vi vill skapa resurser för det som är vår kärnverksamhet, som att stötta församlingar och internationell verksamhet. Sedan är det en bra plats att ha kontor på, säger han.

Fram till att området färdigställs kommer Svenska alliansmissionen att hyra in sig på sin nuvarande kontorsplats i Juneporten. När det nya bygget står klart vågar Ulf Häggqvist inte svara på.

– Vi är fortfarande väldigt tidiga i processen. Detta kommer att pågå ett antal år framöver.

---

Fakta: Svenska alliansmissionen

  • Svenska alliansmissionen är ett av de traditionella frikyrkosamfunden i Sverige.
  • Samfundet har sin geografiska tyngdpunkt i Småland och har sin samfundsexpedition i Jönköping.
  • Svenska alliansmissionen har cirka 13 700 medlemmar.

---

Fler artiklar för dig