Nyheter

Ukrainare städade för svältlön i kyrkan

“Jag förmodar att det handlar om pengar. Vi är billiga”, säger ukrainsk städare till GP.

En granskning som Göteborgs-­Posten visar att ett städbolag utnyttjat ukrainare.­­­ Flera kyrkor i Göteborg var kunder hos det utpekade städbolaget.
För 70 kronor i timmen, knappt hälften av vad en städare ska tjäna­­­ enligt kollektivavtal, utnyttjas ukrainska kvinnor av ett städ­bolag i Göteborg. I vissa fall pressas lönerna­­­ ännu lägre, ned till 55 kronor i timmen.
Det kommer fram i en stor granskning av Göteborgs-Posten, där de pekar ut städbolaget “Alberts städservice” för att utnyttja billig arbetskraft från Ukraina. Det är en företag som marknadsför sig med “schysta villkor”, vilket alltså visade sig vara en sanning med modifikation där upplägget är att låta jobbet skötas av underleverantörer för att dölja hur arbetarnas utnyttjades.

“Vi är billiga”

– Jag förmodar att det handlar om pengar. Vi är billiga. Och många av oss arbetar som hästar, många timmar i veckan. Jag gör det, för jag behöver pengarna, säger en städerska som GP talat med och som uttalar sig under anonymitet.

Förutom låg lön vittnar hon om att städerskorna blev återbetalningsskyldiga om något gick sönder, samt att hon bodde tillsammans med 14 kollegor i en källare i ett radhus.

När GP listar dem som anlitat det här städföretagets tjänster återfinns såväl privatpersoner som företag. Men också, mer oväntat, Svenska kyrkan.

Flera församlingar

Fyra församlingar och pastorat i Göteborgs stift ska under de senaste åren ha anlitat Alberts städservice, även om flera numera avbrutit samarbetet. Det handlar sammanlagt om upphandlingar för flera miljoner kronor, bland annat av Göteborgs domkyrkopastorat för städning i kyrka, församlingshem och i andra av kyrkan ägda lokaler.

– Det var illa. Då var det ingen bra upphandling vi gjorde, säger domprosten Stefan Hiller då han får reda på städarnas villkor av GP:s reportrar.

Kyrkovaktmästaren Hans-Owe Rydberg berättar samtidigt att de från kyrkans sida inte varit helt nöjda. Exempelvis tog de betalt för fler timmar än de städade och det blev inte alltid rent. Han reagerade­­­ också på att städarna verkade övervakas vid vissa tillfällen.

– Det beteendet kände jag igen från andra städfirmor jag haft kontakt med, säger Hans-Owe Rydberg.

Domkyrkoförsamlingen anlitar numera sedan något år tillbaka en annan städfirma.

Även i Lerums församling kom det in klagomål, inte minst för att det inte gick att prata svenska med städarna.

– Numera har vi krav på att städpersonalen ska kunna kommunicera, säger fastighetschefen Dan Ibohm.

Har regler

Svenska kyrkan ska under flera år ha anlitat det utpekade städbolaget, trots att man antagit en uppförandekod som säger att arbetstagare ska ha värdiga löner. Kyrkan ska också i sina skrivna dokument uppmuntra att leverantörer anställer människor som lever i utanförskap för att minska arbetslösheten bland de mest utsatta.

GP konstaterar i sin granskning att verkligheten blev en annan, då det i detta fall handlar om arbetskraftsinvandrare utan tillstånd. En stor del av granskningen handlar om situationen innan kriget i Ukraina bröt ut. Numera har förhållandena ändrats då ukrainska flyktingar lyder under EU:s flyktingdirektiv och har andra möjligheter att jobba.

---

Fakta: GP:s granskning

  • “Ukrainskor städar för svältlön – bor i industrilokaler”, är rubriken på GP:s granskning.
  • Där visar de hur ett städbolag i Göteborg utnyttjat ukrainska kvinnor som får arbeta för mycket lågt arvode.
  • Bland de som anlitat städföretaget finns Svenska kyrkan i Göteborgs stift.

---

Fler artiklar för dig