Nyheter

Kulturbråket: Greider beskylld för “andligt Nato-motstånd”

Skrev en dikt om militariseringen som fick Svante Weyler att se rött

Författaren, chefredaktören och debattören Göran Greider publicerade en nyskriven dikt, där han beskriver att våra medvetanden “plötsligt militariserades”.
“Din dikt gör mig mer upprörd än nästan något annat jag hört och läst den senaste tiden”, svarade förre förläggaren och kulturpersonligheten Svante Weyler.

Den nyskrivna dikten publicerades i Dagens Nyheter, och handlar om läget i världen och kriget i Ukraina, men också hur militariseringen påverkar oss. Greider beskriver hur kriget har förändrat inte bara Ukraina, utan även oss: “Plötsligt mer solidariska, ja/ men lika plötsligt militariserades våra medvetanden/ och gjorde fredstanken till något främmande/ något som nu inte ens kan tänkas”.

Vill inte vara del av “vi-et”

Nu, skriver Greider, “har också jag blivit Döden/ förstöraren av världar”. Döden har, beskriver han, gjort sitt intåg i form av militära experter, rustningslobbyister, ledarskribenter och politiker. “Och plötsligt tillbad så många fler/ än jag kunde föreställa mig/ den trygghet som förstöraren av världar ger”.

Dikten fick förre förläggaren och kulturpersonligheten Svante Weyler att gå i taket, och han kritiserar dikten hårt i en svarsartikel i DN. Weyler betackar sig för att inbegripas i det “vi” som dikten talar om: “du gör anspråk på att tala också i mitt namn: ‘plötsligt militariserades våra medvetanden’. Nej, inte mitt, Göran. Inga västgeneraler håller mig vaken om nätterna. Kriget, däremot.”

“Självupptagen”

Svante Weyler säger att han har “den största aktning för pacifism”, men “för Natomotstånd förklätt till andlighet lite mindre.” Greiders dikt skulle, säger Weyler, “förefalla mer självupptagna än vad ens den lyriska formen kan ursäkta” om den skulle framföras framför den bombade teatern i Mariupol eller i Kiev, Charkiv eller någon av de andra platserna där kriget drabbat hårt och skoningslöst.

Många har kommenterat både Greiders dikt och Weylers artikel, och kommentarerna speglar den åsiktspolarisering som också finns hos de båda skribenterna.

“Nödvändigt att formulera”

“Greider har i diktens form gestaltat en dimension som kommit på undantag under dånet av bombsalvorna. En dimension, en demilitariserad sfär som är nödvändig att formulera, oavsett.”, skriver Hans Bergqvist – medan Karl Sjöstrand beskriver “hycklarsverige” som tidigare “vänslats med Nato under täcket” och avslutar: “Klartänkthet har aldrig varit en Greiders dygd. Klartänkthet har inte samma poetiska potential som tankesörja.”

---

Fakta: Författare, debattör och kristen vänsterröst

  • Göran Greider är poet, vänsterdebattör och chefredaktör på Dala-Demokraten. Han har i diktens form beskrivit hur han mötte Jesus och fick sin kristna tro.
  • Svante Weyler är författare, journalist och före detta förläggare. Han har också varit ordförande i föreningen Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

---

Fler artiklar för dig