Nyheter

Willow Creek i Chicago tvingas dra ner på antalet anställda

Pandemieffekterna hårda för stor och omtalat amerikanska församling

Församlingen Willow Creek i Chicago, USA, behöver dra ner sin personalstyrka – och antalet besökare i kyrkan är efter pandemin bara närmare hälften jämfört med tidigare.

I veckan har ledningen för Willow Creek meddelat att de vidtar åtgärder motsvarande 65 miljoner svenska kronor i besparingar på personalkostnader för nästa år. Vad det innebär i antal anställda framgår inte, men klart är att det kommer att märkas.

“De här förändringarna kommer att vara svåra för personer som vi älskar och som inte längre har kvar en plats bland de anställda – en del av dem har varit med oss i många år”, skriver församlingen i ett uttalande från huvudpastorn David Dummitt.

Minskat givande under pandemin

I dagsläget står anställningarna för 72 procent av församlingens kostnader i budgeten, uppger Christian Post. Efter nedskärningarna kommer andelen i stället att vara 52 procent.

Både givandet och närvaron i gudstjänster och annan verksamhet fortsatte att falla under covid-19-pandemin i den omtalade megaförsamlingen, som har haft stort inflytande på kristenheten över hela världen, inte minst genom den tidigare pastorn Bill Hybels. Det är ungefär i samma nivå som övriga amerikanska församlingar.

– Som ni kan se har det här haft finansiella effekter på församlingen, säger efterträdaren David Dummitt som har vädjat om att fler medlemmar ska ge tio procent av sin inkomst närmaste året, och skapat rubriker med en “pengarna-tillbaka-garanti” om de inte är nöjda med utfallet.

Åtgärder nödvändiga

Men nu tvingas Willow Creek alltså ändå vidta åtgärder

“Vi vet att det här påverkar individer och familjer på ett omfattande sätt, och vi är angelägna att ta oss igenom det här på ett så bra sätt som möjligt”, skriver församlingen i sitt uttalande som refereras av Christian Post.

Fler artiklar för dig