Nyheter

Franklin Graham inledde kampanj i Liverpool

Utanför den fullsatta arenan demonstrerade människor

Två år försenat har Franklin Grahams brittiska kampanj “God Loves You” (Gud älskar dig) dragit i gång. Först ut var Liverpool där han talade inför flera tusen åhörare.
– Det var en fantastisk kväll, kommenterar han.

Franklin Graham möttes enligt Christian Today av stående ovationer från en fullsatt arena när han klev upp på scenen i Arena Convention Centre i lördags.

– Gud inte är död, han lever och att han är i Liverpool i kväll, deklarerade evangelisten.

I sin predikan drog Franklin Graham paralleller till berättelsen om den förlorade sonen i Lukasevangeliet. Han vädjade till individer som känner sig ensamma, som saknar hopp, och de som är beroende av olika saker att vända sig till Gud.

– Sex, alkohol, droger, eller andra saker. Tror du att det enbart är något nytt för den här generationen? Nej, det fanns redan på Bibelns tid, sa han enligt Christian Today.

Franklin Graham betonade vikten av att ha mening i livet. Han frågade de församlade hur det står till för dem på det området och uppmuntrade alla att närma sig Jesus.

– Vi har ett vakuum, en tomhet inom varenda av oss, i våra själar som endast Gud själv kan fylla. Gud skapade oss. Bibeln säger att Gud skapade oss till sin egen avbild. Visste du att Gud har en plan och en mening för ditt liv?

Protestaktion utanför arenan

Samtidigt som samlingen i Arena Convention Centre pågick genomfördes också en protestaktion utanför arenan. Franklin Graham, som tidigare har talat om homosexualitet som synd, är en kontroversiell person i Storbritannien och demonstranterna skanderade bland annat att evangelisten inte var välkommen till staden.

Franklin Graham i Liverpool.

Enligt den ursprungliga planen skulle Franklin Graham ha besökt Storbritannien våren 2020. Men efter hård kritik mot amerikanen, i första hand för hans inställning i hbtq-frågor, valde samtliga arenabolag som hade bokat in honom att hoppa av.

Till slut blev situationen ohållbar och Franklin Graham beslutade att ställa in hela turnén. Samtidigt meddelade också Billy Graham Evangelistic Association, organisationen som Franklin Grahams leder, att de övervägde att inleda rättsliga processer mot arenabolagen för kontraktsbrott.

“Betryggande garantier”

I höstas offentliggjorde Franklin Graham att han planerade för en ny kampanj i Storbritannien. Och den här gången meddelade också några av arenabolagen som tidigare hade portat honom att han var välkommen.

Franklin Graham i Liverpool.

– Vi har fått betryggande garantier från de som anordnar evenemanget att pastor Billy Grahams budskap inte kommer att vara diskriminerande, respektlöst eller negativt mot någon enda grupp eller individ i samhället, sa en talesperson för ACC Liverpool Group i december i fjol.

International Convention Centre i Newport, Wales, förklarade å sin sidan att de hade fått lugnande besked om “att pastor Franklin Graham inte kommer att uttala sig mot enskilda individer eller någon specifik grupp av människor”.

Intervjuad av BBC

Efter det inledande mötet i Liverpool lämnade Franklin Graham tillfälligt Storbritannien för att besöka Amman i Jordanien. Men nu är han tillbaka på brittisk mark. På onsdagen blev han intervjuad av BBC (intervjun sänds i helgen) och på lördag väntar det andra kampanjmötet i Newport i södra Wales.

“Min far Billy Graham tillbringade mycket tid i Storbritannien och delade Guds kärlek och jag kommer att dela samma budskap om hopp …”, skriver han på Facebook.

---

Fakta: Franklin Grahams brittiska kampanj

  • Arena Convention Centre i Liverpool (14 maj), International Convention Centre i Newport, Wales (21 maj), Utilita Arena i Sheffield (25 maj), London EcCel Centre (16 juli).
  • Kampanjstarten för “God Loves You” i Liverpool stöttades enligt arrangörerna av människor från fler än 400 kyrkor i regionen.

---

Fler artiklar för dig