Nyheter

Jehovas vittnen försökte värva autistisk pojke

Mamman till pojken visar stor upprördhet över värvningsförsöket

God hälsa, säkerhet och fred på jorden var några av de påståenden som fick mamman att gå i taket efter brevet från Jehovas vittnen i Norge.
– Jag tror att det är många som inte helt förstår vad det här handlar om, säger hon.

Det var när en autistisk 16-årig pojke i Norge fick ett brev från Jehovas vittnen som pojkens mamma blev upprörd. I brevet står det att trossamfundet ringt till pojken utan svar och därför nu skickar ett brev, något som pojkens mamma menar inte alls stämmer.

– Att de ringt stämmer inte. Att de tar direktkontakt med min son på det här sättet gör mig både upprörd och arg, säger mamman till norska NRK.

I brevet står det också bland annat att världen behöver vara en plats där alla har god hälsa, säkerhet samt fred på jorden. Också en uppmaning till att besöka Jehovas vittnens webbplats var inkluderat i brevet.

Enligt mamman kan detta vara en fara då hon tror att folk kan gå med på saker som de normalt sett inte skulle gått med på.

– Jag tror att det är många som inte helt förstår vad det här handlar om, säger hon.

Valde att ringa

Då flera kontaktuppgifter fanns med i brevet valde mamman att ringa till trossamfundet och berätta vad hon anser är lämpligt och inte.

Enligt NRK sa mamman i samtalet att de inte vill ha liknande brev på posten i framtiden. Hon påpekade också att trots att familjen är öppen för olika sorters övertygelser och inriktningar vill hon inte att Jehovas vittnen ska kontakta dem igen.

– Det här kraschar med mycket av det vi tror på, säger hon.

Ber om ursäkt

Efter att norska NRK kontaktat Jehovas vittnens huvudkontor i Köpenhamn svarar trossamfundet att de inte känner till det specifika ärendet men att de vill be om ursäkt för om de kränkt eller oroat någon.

De säger också att skickande av brev blivit mer utbrett sedan pandemins start.

---

Fakta: Jehovas vittnen

  • Jehovas vittnen är ett millenaristiskt och restorationistiskt samfund med antitrinitaristiska läror. Millennarism är läran om tusenårsriket som baseras på en kommande omvandling av samhället. Restorationism innebär att kristendomen ska återställas så som den var under den apostoliska tidsåldern. Antitrinitarism är en riktning inom kristendomen som förnekar treenighetsläran.
  • Samfundet blev i svensk lagstiftning tidigare omnämnt som en sekt, men är i dag ett registrerat trossamfund i Sverige.

---

Fler artiklar för dig