Nyheter

Hot från föräldrar gör att skolavslutning i kyrka ställs in

Rektorn: Vi förstod att det skulle komma vissa reaktioner men inte av de här proportionerna

Två skolor i Sandvikens kommun planerade för gemensam skolavslutning. När beskedet nådde föräldrar till barn på skolan möttes det av starka reaktioner och hot - för att alla föräldrar inte skulle få plats i kyrkan.

Personal på Alsjöskolan i Åshammar och Kungsgårdens skola föreslog en gemensam skolavslutning i Ovansjö kyrka. Skolorna har länge samarbetat och det skulle ge dem mer tid i kyrkan, som har flera skolavslutningar samma dag.

Sammanslagningen skapade färre platser för åhörare och skolorna valde därför att prioritera utrymmet åt föräldrar till avgångselever. När föräldrar till barn på skolan meddelades om detta möttes det av starka reaktioner och en debatt i sociala medier startade. Skolan fick ta emot hot på både mejl och telefon.

– Vi förstod att det skulle komma vissa reaktioner men inte av de här proportionerna, säger Lena Ingemarsdotter, biträdande rektor på Kungsgårdens skola och Alsjöskolan, till Arbetarbladet.

Rektor Lena Ingemarsdotter har gjort en intern anmälan till kommunen, men har valt att inte polisanmäla hoten.

Avslutningen i kyrkan ställs in

Till följd av de hot som inkommit valde rektor och personal på skolorna, i samråd med säkerhetschefen, att ställa in den gemensamma skolavslutningen i Ovansjö kyrka. De planerar i stället för var sin avslutning och personalen har informerat barnen om situationen.

– De var tillräckligt allvarliga för att det var dumt att genomföra det här, säger Rolf Sundqvist, säkerhetschef i Sandvikens kommun till Gefle Dagblad, om hoten.

Både Alsjö- och Kungsbackaskolans har till följd av de hot som inkommit beslutat att endast personal och barn får närvara under avslutningen, och att de håller den på annan plats. Föräldrar till barn på skolan har informerats.

Fler artiklar för dig