Nyheter

Fyra år till för delat ledarskap i EFK

Utmaning för Evangeliska frikyrkan när internationellt bistånd dras ned

Missionsdirektorerna Linalie Newman och Ingemar Forss omvaldes för ytterligare en period när Evangeliska frikyrkan höll årskongress i Linköping i helgen.
– Återseendets glädje präglade kongressen, säger EFK-styrelsens ordförande Richard Hultmar.

Efter fyra år i spetsen för Evangeliska frikyrkans församlingar var det alltså dags för en avstämning för Linalie Newman och Ingemar Forss. De båda tillträdde med ett delat ledarskap våren 2018 efter en stökig ledarkris i frikyrkosamfundet. Helande och hopp har sedan dess varit de två ledorden i uppdraget för dem.

Vid årskongressen i Ryttargårdskyrkan i Linköping, med cirka 300 ombud och deltagare närvarande, fick de nu förnyat förtroende för ytterligare en fyraårsperiod och välsignades i uppdraget genom förbön.

Tid för samtal och bön

– Missionsdirektorerna tog också ut riktningen för de kommande åren. De talade om att ära Gud, om att gå med helande hopp och om att stå bredvid och intill varandra. Vi har en god känsla och ett gott hopp med oss, säger Richard Hultmar, som för egen del omvaldes som EFK-styrelsens ordförande i ytterligare två år.

Årets årskongress var annars ganska odramatisk när det gäller beslut. Efter två år med digitala möten under pandemin togs nu rejält med tid för samtal och bön utifrån att gå med helande och hopp. Stor glädje visades också över att EFK har kunnat ta emot drygt 200 ukrainska flyktingar och korttidsplacera dem i migrationsprocessen den senaste tiden.

Människor sitter och lyssnar.

Neddragningar utmanar

Ekonomiskt har det gått “ganska väl”, enligt Richard Hultmar, som dock ser utmaningar kring det internationella arbetet sedan regeringen aviserat att man drar ned rejält på biståndsanslagen till frivilligorganisationerna. Oron och sakförhållandena kring det internationella dryftades vid kongressen.

– Det här kommer att drabba vårt missionsarbete, även om det är osäkert exakt hur ännu. Vi tror ändå att vi står ganska väl rustade och hoppas med medlemmarnas hjälp kunna klara de åtaganden vi har.

Vid EFK:s årskongress välkomnades Linköpings hemkyrka, ett nätverk av husförsamlingar i mångkulturella områdena Ryd och Berga, som ny medlem i rörelsen.

Fler artiklar för dig