Nyheter

Svenska kyrkans fasteaktion slog miljonrekord

Den årliga insamlingen blev större än någonsin

Kriget i Ukraina bidrog till att Svenska kyrkans fasteaktion drog in hela 61,6 miljoner kronor – vilket är rekord.
– Tillsammans har vi uppnått ett helt fantastiskt resultat, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Det var tidigare i år som Svenska kyrkan anordnade en insamling för människor i nöd där bland andra ärkebiskop Antje Jackelén auktionerade ut sin kaffeservis. Även biskop Andreas Holmberg bidrog med att auktionera ut sina stickade Jesusvantar. Intäkterna gick oavkortat till Svenska kyrkans biståndsarbete vid namn Act Svenska kyrkan – och nu slås det fast att insamling slagit nytt rekord på hela 61,6 miljoner kronor.

– Tillsammans har vi uppnått ett helt fantastiskt resultat för Act Svenska kyrkans fasteaktion. På grund av det allvarliga världsläget, med ökade humanitära katastrofer och minskade biståndsmedel, är det ovärderligt, säger Erik Lysén i ett pressmeddelande.

Svenska kyrkan skriver vidare att kriget i Ukraina påverkat intresset för insamlingen och har engagerat såväl privatpersoner som församlingar och företag.

Stockholms stift inbringade mest

Enligt Svenska kyrkans kampanjrapport om årets fasteaktion var det Stockholms stift som inbringade mest pengar med drygt 8 miljoner kronor. På andra plats hamnade Göteborgs stift med 7 miljoner kronor och sedan Växjö stift på drygt 5 miljoner kronor.

Den exakta totala summan för årets auktion blev över 61 miljoner kronor – närmare bestämt 61 657 106 kronor. Det kan jämföras med med förra årets summa på drygt 24,4 miljoner kronor.

Fakta: Act Svenska kyrkan

  • Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella bistånds- och utvecklingsverksamhet.
  • Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot bland annat fattigdom, förtryck och orättvisor.

---

Fler artiklar för dig