Nyheter

Präst fick pris för klockringning mot Paludan

Fredrik Hollertz i Råslätt grep in när högerextremisten Rasmus Paludan skulle bränna Koranen

Prästen Fredrik Hollertz i Råslätt avbröt högerextremisten Rasmus Paludan genom att ringa i kyrkklockorna. Nu blir han uppmärksammad för detta.

När högerextremisten Rasmus Paludan kom till stadsdelen Råslätt i Jönköping under påskhelgen för att bränna Koranen och provocera muslimer, grep prästen Fredrik Hollertz resolut in.

Prästen lät kyrkklockornas klang överrösta den danske aktivisten, som inte lyckades ställa till med lika mycket oreda som på flera andra platser i landet.

Fick inte respons

Dagarna innan Rasmus Paludan kom till Råslätt mötte Fredrik Hollertz polisen och kommunen, men fick inte den respons från myndigheterna som han önskade:

– Jag kände mig arg och frustrerad över att de fick tillåtelse att komma just hit. Detta var mitt i Stilla veckan, vi ville fokusera på att fira påsk, sa Fredrk Hollertz till Dagen då.

Prästen blev polisanmäld för sitt initiativ, men kyrkklockornas klang gav eko i hela världen.

Nu har ungdomsföreningen SWAT i Järfälla utanför Stockholm uppmärksammat honom för insatsen. Tidningen Mitt i skriver att prästen varit på besök i Järfälla och tagit emot ett diplom och en förebildsmedalj.

– Vi uppskattade vad han gjorde. I styrelsen är flera muslimer och jag själv som muslim såg det som ett viktigt sätt att främja demokratin och religionsfriheten, säger styrelsemedlemmen Israa Abdulkader i SWAT.

Fredrik Hollertz har även tidigare använt kyrkklockor för att överrösta demonstrationer. 2014 skapade han rubriker när han gjorde det när det nazistiska partiet Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping.



Fler artiklar för dig