Nyheter

Den här veckan får alla i Arjeplog varsin bibel

Ekumeniskt samarbete i Norrland ligger bakom bibelutdelningen

Det kommer bli en omfattande bibelutdelning i Arjeplog den här veckan. Målet är att alla hem i kommunen ska få möjligheten att ta emot en bibel.
– Jag tror det är 1 500 – 2 000 hem i Arjeplogs kommun vi ska besöka, så det är kul, säger Paul Lundblad.

Tillsammans med den kristna organisationen Ungdom med uppgift (UMU) tog den nuvarande präststudenten Paul Lundblad initiativet till bibelutdelning i Vilhelmina för tre år sedan. Syftet var att få ut Bibeln och Guds ord till Vilhelminaborna och även bjuda in dem till kyrkornas gudstjänster. I denna satsning samarbetade alla församlingar ekumeniskt i Vilhelmina kommun.

Initiativet ledde till att 3 500 biblar trycktes upp, en bibel till varje hushåll i Vilhelmina kommun och under en intensiv tre dagars period delades dessa biblar ut till invånarna i kommunen.

– Tanken var att vi året därpå skulle fortsätta bibelutdelningsvågen men pandemin satte stopp för det, säger Paul Lundblad, som säger att reaktionen i Vilhelmina var “väldigt positiv”.

Ny utdelning

Nu, tre år senare och en pandemi emellan kommer arbetet att fortsätta, om än i en annan närliggande kommun, nämligen Arjeplog.

Ungdom med uppgift står bakom projektet även denna gång även om Paul Lundblad själv, som läser till präst på Johannelunds teologiska högskola, inte är lika engagerad i organisationen som han var under det första bibelutdelande projektet. Han kommer däremot vara engagerad i bibelutdelningen i Arjeplog och planerar att ta med en ungdomsgrupp från Lycksele som hjälp att dela ut biblarna till hushållen.

Ekumeniskt samarbete

Förutom Ungdom med uppgift ligger också ett ekumeniskt samarbete till grund för projektet. Två församlingar i Arjeplog, Pingstkyrkan och Svenska kyrkan, samarbetar tillsammans för att bibelutdelningen ska kunna genomföras.

Genom detta unika samarbete har redan 40 stycken frivilliga från kyrkorna anmält sig och önskat att få vara med i projektet.

– Jag tror det är 1 500 – 2 000 hem i Arjeplogs kommun vi ska besöka, så det är kul, säger Paul Lundblad, som vill förtydliga att alla har rätt att tacka nej till erbjudandet.

Han påpekar också att det är viktigt att man inkluderar de lokala församlingarna på orten där man ska missionera, så den relationella grunden blir lagd.

---

Fakta: Ungdom med uppgift

  • Ungdom med uppgift (Youth with a Mission) är en missionsrörelse som grundades år 1960 i USA och finns sedan 1974 representerad i Sverige.
  • Det främsta syftet med rörelsen är att lära ungdomar mer om den kristna tron och tron på Jesus som en personlig Frälsare.

---

Fler artiklar för dig