Nyheter

Lars Adaktusson (KD) sjukskriven för utbrändhet

KD-profilen ersätts i riksdagen av veteranen Lennart Sacrédeus

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson berättar öppet om att han är utbränd och därmed har lagt ned sitt arbete för Kristdemokraterna i riksdagen.

“Sedan ett par veckor tillbaka är jag sjukskriven”, skriver KD-politikern Lars Adaktusson på sin Facebooksida.

Han berättar att enligt läkaren beror det på utbrändhet kopplad till arbetssituationen och att han kommer inledningsvis att vara sjukskriven fram till början av juni.

Lars Adaktusson är i dag riksdagsledamot för Kristdemokraterna, efter att tidigare ha varit Europaparlamentariker. Han har sedan tidigare meddelat att han inte ställer upp i kommande val.

Har gnisslat

Att det gnisslat en del i relationen med partiledare Ebba Busch har varit tydligt, inte minst efter att Lars Adaktusson i en intervju med Dagen förra året öppet berättade om oron han kände för partiet. Där ville han heller inte svara ja eller nej på frågan om han hade förtroende för partiledaren.

– Jag har förtroende för Kristdemokraterna som parti och för kristdemokratins förmåga att lösa allvarliga samhällsproblem, löd hans budskap.

Tidigare under våren kom också nyheten att Lars Adaktusson avsagt sig vissa politiska uppdrag då han kände sig motarbetad.

Vill återvända

Innan Lars Adaktusson tog klivet in i politiken jobbade han som journalist och många känner igen honom från tiden då han ledde SVT:s program Agenda, men också som skribent och författare. Nu verkar det som att det är till skrivandet han vill återvända.

“Jag ser fram emot att fortsatt skriva, debattera och bilda opinion i de frågor som jag arbetat med och brinner för”, skriver Lars Adaktusson.

I riksdagen ersätts han nu av Lennart Sacrédeus från Mora, i och med att Adaktusson valdes in på mandat från Dalarna.

Lennart Sacrédeus är något av en veteran i sammanhanget som haft flera förtroendeuppdrag för Kristdemokraterna, både i riksdagen och Europaparlamentet. På senare år har han varit flitig i att skriva böcker om partiets ideologi och historia, exempelvis är han en av författarna i den nyutkomna antologin “Kristdemokrati” som ges ut av Timbro förlag.

---

Fakta: Lars Adaktusson

  • När Lars Adaktusson tog klivet in i politiken blev han direkt ett av KD:s affischnamn och röstades snart in i Europaparlamentet.
  • Efter den tidigare succén har han med åren även stött på motgångar, då hans syn på aborter blev en het potatis i förra EU-valet.
  • Lars Adaktusson har den här mandatperioden suttit i riksdagen, men ställer inte upp för omval.

---

Fler artiklar för dig