Nyheter

Partiet Nyans uppmanar kristna ansluta sig - tackar kyrkor för stöd

Partiledare Mikail Yüksel uppmanar kristna att ansluta sig till dem - “KD representerar er inte längre”

I en manifestation i Göteborg tackade partiet Nyans pastorer, präster och biskopar för att de protesterat mot koranbränningar. Partiet rör upp starka känslor och många vill klassa dem som islamister.

Påskhelgens våldsamma kravaller fortsätter att diskuteras för fullt, liksom frågan om man i yttrandefrihetens namn ska ha rätt att elda upp Koranen för att provocera.

De flesta politiska partier har tydligt slutit upp bakom yttrandefriheten och sagt att högerextremisten Rasmus Paludan har rätten på sin sida, även om de samtidigt tar avstånd från hans koranbränningar.

Partiet Nyans sticker dock ut. Det är ett nystartat och litet parti som på senare tid fått mycket stor uppmärksamhet, främst för att de är pådrivande i frågor som berör många muslimer. Varningarna för partiet duggar tätt, bland annat för att de anses vara en splittrande kraft i samhället och deras belackare stämplar dem också som islamister, en benämning de själva inte skriver under på. Partiet ser sig själv som en röst för olika minoritetsgrupper i Sverige.

Ska vara olagligt

När de höll en manifestation i Göteborg i söndags var deras budskap att det ska vara olagligt att elda upp heliga skrifter som Koranen och Bibeln. Att elda upp Koranen offentligt borde klassas som hets mot folkgrupp och har inget med yttrandefrihet att göra, menade Rami Raim, som inledde manifestationen på Gustav Adolfs torg.

Där ville han rikta ett stort tack till alla kristna som visat sitt stöd.

– Jag vill tacka alla pastorer och präster som varit med oss och visat avsky mot koranbränningarna, sa Rami Raim, som själv kandiderar för partiet inför höstens val.

Sedan fick han med sig alla som samlats i en stor applåd för “prästerna, pastorerna och kyrkorna”.

Själv lyfte han fram sin romska bakgrund och uppmuntrade sedan alla minoriteter att ansluta sig till partiet, och radade sedan upp de erkända minoriteterna som finns i Sverige; judar, samer, romer, tornedalingar och sverigefinnar. Han påminde sedan om att Partiet Nyans driver på för att även andra minoriteter ska få minoritetsstatus, som muslimer och afrosvenskar.

Partiledaren tackar

När sedan partiledaren Mikail Yüksel tog till orda valde han också att kraftfullt visa avstånd från koranbränningar.

– Där man bränner böcker bränner man till slut människor. Vi är här för att stoppa det innan det börjar, inledde han sitt tal.

Kravet han ställde var att alla polischefer som beviljat Rasmus Paludan tillstånd att elda Koranen borde avskedas. Han menade att det pågår en häxjakt mot muslimer i Sverige, vilket exemplifieras med att man vill stänga muslimska friskolor samt att socialtjänsten omhändertar muslimska barn, en infekterad fråga där långtifrån alla håller med i Mikail Yüksels påståenden.

KD inte kristna

Flera av riksdagens partier fick sig sedan en känga, inte minst KD.

– Vi har en partiledare för ett parti som heter Kristdemokraterna som vill skjuta människor, påstod Mikail Yüksel, då han tolkade Ebba Busch uppmärksammade uttalande om kravallerna under påskhelgen.

– Allt hon säger strider mot det som kristendomen står för. Jag undrar, håller hon sin bibel upp och ned när hon läser den.

Även Mikail Yüksel ville i sitt tal tacka alla kristna som gett sitt stöd, utan att specificera vilka det skulle vara.

– Härmed vill jag vill rikta ett stort tack till alla kristna vänner som har hjärtat på rätt plats, sa Mikail Yüksel.

– Alla präster och biskopar, ni som modigt tagit ställning mot rasismen mot muslimer, tack för att ni finns.

Efter att applåderna tystnat uppmanade han sedan kristna att ansluta sig till partiet.

– Ni är varmt välkomna till Partiet Nyans, Kristdemokraterna representerar er inte längre.

---

Fakta: Partiet Nyans

  • Partiet Nyans ställer i år för första gången upp i val i Sverige.
  • Trots att partiet är relativt litet har uppmärksamheten varit stor, där många vill stämpla dem som ett muslimskt alternativt islamistiskt parti.
  • Partiet Nyans menar själva att de representerar alla sorters minoriteter, även om de mest uppmärksammade frågorna de driver berör den muslimska minoriteten.

---

Fler artiklar för dig