Nyheter

Läckt abortdokument skakar om USA

Högsta domstolen verkar ta ställning för att ändra tolkningen av Roe v. Wade

Ett läckt dokument som indikerar att aborträtten i USA är på väg att förändras i grunden har väckt stor uppmärksamhet. Amerikanska evangelikaler välkomnade beskedet – men oroade sig över att läckan kan sätta press på Högsta domstolens ledamöter.
– Detta är verkligen en utveckling som får en att dra efter andan, säger Brent Leatherwood på Southern Baptist Conventions etikkommission till Christianity Today.

1973 ägde ett rättsfall rum i USA som skulle få avgörande konsekvenser för abortlagstiftningen – det har gått till historien som Roe v. Wade. Bakgrunden var att en kvinna ville göra abort i sin hemdelstat Texas, där det vid tidpunkten var olagligt. Hon tog då delstaten till domstol och vann, efter att Högsta domstolen kommit fram till att Texas abortlagar bröt mot den amerikanska konstitutionen. Därefter har kvinnor haft rätt att göra abort i hela USA fram till att fostret bedömts vara “livsdugligt utanför livmodern”, vilket har beräknats till omkring 24 veckor.

Nu ser Högsta domstolen ut att göra en historisk vändning efter nästan 50 år. I går publicerade sajten Politico ett läckt dokument som skrivits av en av domstolens ledamöter, Samuel Alito, och som stöttats av fyra andra konservativa domare i domstolen. Där skriver han att Roe v. Wade var ett “oerhört misstag”.

“Konstitutionen innehåller inga referenser till abort, och inga sådana rättigheter är indirekt skyddade av några andra konstitutionella föreskrifter”, skriver Samuel Alito, och menar att frågan om aborträtt borde bestämmas av politiker på delstatsnivå snarare än av Högsta domstolen på federal nivå.

Efter att dokumentet kommit ut samlades en grupp demonstranter utanför domstolsbyggnaden i Washington och protesterade.

Ovanlig läcka

Bland USA:s evangelikaler, som länge kämpat för att upphäva Roe v. Wade, välkomnades dock beskedet.

– Detta är verkligen en utveckling som får en att dra efter andan. Om det är sant att detta har majoritetsstöd i domstolen – vilket ännu kan förändras – innebär det att vi är ett steg närmare att avsluta ramverket för abort som har förföljt det här landet i nästan 50 år, säger Brent Leatherwood, som leder Southern Baptist Conventions etikkommission, till Christianity Today.

Dokumentet har inte bara väckt stor uppmärksamhet på grund av att det ser ut att förändra aborträtten i grunden, utan också för den ovanliga läckan: det är första gången som ett dokument läcks under ett pågående rättsfall i den normalt hemlighetsfulla Högsta domstolen.

– Den här läckan representerar också en enorm brytning mot sättet som domstolen har överlagt sedan dess start, säger Brent Leatherwood.

Fem måste rösta för

För att den garanterade rätten till abort i alla delstater ska upphävas krävs det att fem av nio domare röstar för det i det pågående rättsfallet Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization. Där ska domarna ta ställning till om Mississippis lag att förbjuda abort efter 15 veckor – utom i fall där moderns liv är i fara – är i enlighet med konstitutionen. Om Roe v. Wade genom detta upphävs kommer delstater att få större inflytande över abortlagstiftningen, där flera delstater, främst i söder, har aviserat att de önskar restriktivare lagar.

---

Fakta: Aborträtten i USA

  • Roe v. Wade innebar HD ansåg att kvinnor garanterades rätten till abort fram till omkring vecka 24 och möjligheten måste därmed finnas i alla delstater.
  • 1992 bedömde Högsta domstolen återigen aborträtten i rättsfallet Planned Parenthood v. Casey, där de beslöt sig för att ställa sig bakom Roe v. Wade.
  • Av Högsta domstolens ledamöter var det fem som stod bakom det läckta yttrandet att upphäva Roe v Wade, skriver Politico – Samuel Alito som skrivit yttrandet, liksom Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh och Amy Coney Barrett. Övriga ledamöter är chefsdomaren John Roberts samt Sonia Sotomayor, Elena Kagan och Stephen Breyer, där dessa tre brukar ses som den liberalare delen av domstolen.

---

Fler artiklar för dig