Nyheter

Vårens vigslar kan stoppas av hotande präststrejk

Den pågående strejken bland anställda i Svenska kyrkan riskerar att trappas upp. Under fredagen lade prästfacket varsel för flera stora personalgrupper däribland präster och diakoner. Om inte parterna kommer överens är dop, vigslar och begravningar i farozonen från och med den 11 maj.

På fredagen inledde 500 medlemmar i fackförbundet Kommunal, vaktmästare och krematoriearbetare inom Svenska kyrkan, sin strejk. Händelsen är historisk då inget fackförbund tidigare tagit till strejkvapnet mot Svenska kyrkan och i en tidigare artikel redogör Dagen för skiljelinjerna i konflikten. Utanför Färingsö kyrka i Ekerö kommun syntes under fredagen strejkvakter i röda jackor hålla uppsikt. Församlingens kyrkoherde Peter Strömmer berättar via Facebook att man ändå tack vare viss dispens kunde genomföra en jordbegravning som planerat.

Medlingen misslyckades

Om en dryg vecka kan begravningar och även dop och vigslar vara betydligt knivigare ett genomföra. Akademikerförbundet SSR, som bland annat representerar prästerna, sluter nämligen upp vid sidan av Kommunal och varslar om nya stridsåtgärder. På sin hemsida ger förbundet som förklaring att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, sagt nej till medlarnas slutliga bud som ett nytt omställningsavtal och lön- och villkorsavtal inom Svenska kyrkans avtalsområde.

– Vi kan helt enkelt inte acceptera att arbetsgivaren vill driva igenom kraftiga försämringar av anställningstrygghet och villkor, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Fem pastorat påverkas

Varslet innefattar blockad mot övertids- och merarbete för förbundets samtliga medlemmar inom Svenska kyrkans avtalsområde, därtill även nyanställningsblockad och strejk. Varslet träder i kraft den 11 maj klockan 07.00 om inte parterna kommit överens innan dess.

Varslet slår direkt mot kyrkans kärnverksamhet då det omfattar yrkeskategorier som präster, diakoner, församlingspedagoger, HR och ekonomi. Följande fem pastorat/församlingar är uttagna i konflikt: Lunds pastorat, Malmö pastorat, Ängelholms församling, Linköpings domkyrkopastorat och Skövde pastorat.

Parterna har deltagit i frivillig medling sedan avtalet löpte ut den 31 mars. Efter att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i fredags 29 april sa nej till medlarnas slutbud avslutades medlingen. Arbetstagarna däremot sa ja till budet.

Bröllopssommaren hotad

Skulle konflikten bli långdragen kan det få omfattande konsekvenser för tredje part. Framöver stundar både Kristi himmelsfärd och pingst som traditionellt är stora bröllopshelger. På grund av de två senaste årens pandemi har många par valt att skjuta på sitt bröllop till nu och den här sommaren har det därför varit ovanligt svårt att få tid för vigsel. Nu kan avtalskonflikten mellan Svenska kyrkan och deras arbetstagare ställa till det på nytt för kärleksparen.

---

Fakta: Strejk i kyrkan

  • Fackförbundet Kommunal är först ut någonsin att ta till strejkvapnet mot Svenska kyrkan.
  • Nu trappas konflikten upp i och med att också Akademikerförbundet SSR varslar om strejk och övertidsblockad.
  • Om inte parterna kommer överens träder varslet i kraft den 11 maj klockan 07.00.

---

Fler artiklar för dig