Nyheter

Klockringande prästen hindrade Paludan: ”Jag ångrar ingenting”

Fredrik Hollertz blev både hyllad och kritiserad för agerandet

Prästen Fredrik Hollertz har fått uppmärksamhet över hela världen för sitt beslut att ringa i kyrkklockorna under Rasmus Paludans möte. Det har han blivit polisanmäld för – men han ångrar ingenting.
– Jag gör det som krävs i stunden, säger han.

Förra veckan aviserade den danske högerextremisten Rasmus Paludan att han skulle ha möten med sitt islamkritiska parti Stram Kurs på olika platser i Sverige. Framträdanden skulle också inkludera att bränna Koranen. På många av platserna där Paludan skulle framträda blev det upplopp, med vandalisering och våld mot poliser som följd.

Men inte i Råslätt i Jönköping. Där var tanken att Paludan skulle ha sitt mötet på skärtorsdagen klockan 12 på torget vid Råslätts kyrka. När det väl blev dags började dock prästen Fredrik Hollertz att ringa i kyrkklockorna och avbröt mötet.

“Arg och frustrerad”

Det är ingen överdrift att kyrkklockornas ljud har gett eko i hela världen. När Dagen når honom har han precis avslutat en intervju med en brittisk radiokanal. Allra mest har det dock kommit in uppmuntrande ord från människor i sociala medier, framför allt från muslimer.

– Jag har fått otroligt många reaktioner efter att några muslimska influencers lyfte det, säger Fredrik Hollertz, som just nu befinner sig på ett präst- och diakonmöte i Växjö.

– Det roligaste var när en tandläkare i Växjö såg att jag skulle hit och erbjöd sig att bjuda på en tandstensundersökning, säger han med ett skratt.

Ingen respons

Redan dagen före den planerade demonstrationen hade Fredrik Hollertz haft möten med polisen och kommunen.

– Jag kände mig arg och frustrerad över att de fick tillåtelse att komma just hit. Detta var mitt i Stilla veckan, vi ville fokusera på att fira påsk, säger han.

Att Rasmus Paludan ändå fick tillåtelse att demonstrera vid kyrkan tror han till viss del beror på okunskap hos myndigheterna.

– Det var en av imamerna som tog upp symboliken i att Paludan tänkte bränna Koranen framför kyrkan. En bild med en brinnande Koran med en kyrka eller ett kors i bakgrunden, det är otroligt sprängstoff i det, säger han.

– Jag blir häpen hur aningslösa myndigheter är inför den religiösa dimensionen i de här sakerna. Vi lyfte allt detta, men fick ingen respons.

“Splittrande person”

Det är inte bara muslimer som har kontaktat honom. Även många kristna – prästkollegor inom kyrkan och andra – har reagerat på händelsen. Återigen är många positiva, men det finns också de som ställer sig kritiska till agerandet utifrån ett teologiskt perspektiv.

– Det verkar vara främst två olika argument. Det ena är att man frågar sig om vi brukade klockorna på rätt sätt. Vi ringde rejält och länge. Men det var utlyst middagsbön klockan 12, så det var även en kallelse till bön och gudstjänst, säger han.

– Det andra är hur man ska tänka som kristen kring Koranens ställning. Vad ger det här för signaler? Där är min linje att Råslätt ska vara en fridens och fredens plats. Rasmus Paludan är ju en väldigt splittrande person.

Kan bli för mycket

Det är inte första gången som Fredrik Hollertz använder kyrkklockorna för att avskräcka demonstrationer i närheten. 2014 gjorde han det när det nazistiska partiet Svenskarnas parti gick förbi kyrkan.

Vissa kritiker har menat att det kan gå inflation i att ringa i kyrkans klockor och att det används i stället för dialog. När Visbys domprost Mats Hermansson ringde i kyrkklockorna under ett seminarium med Thomas Gür fick han hård kritik och Hermansson ångrade sig i efterhand.

Fredrik Hollertz menar att klockringningar inte i sig är ett självklart alternativ.

– Det är väldigt viktigt att påpeka i den diskussionen att både 2014 och nu var kyrkklockorna en del med andra typer av motstånd. Det kan bli inflation när man tror att klockorna i sig är det som man ska använda sig av. Det borde inte vara det enda sättet, men det kan bli starkt när det sätter tonen tillsammans med andra sätt, säger han.

Ångrar ingenting

För sitt agerande blev Fredrik Hollertz förhörd av polisen och han tror att han kommer att bli polisanmäld för störande av allmän ordning, även om han inte har hunnit höra någonting mer.

Han är i vilket fall tydlig med att han står fast vid beslutet.

– Jag ångrar ingenting. Jag gör det som krävs i stunden, det här gången var det att ringa i kyrkklockorna, säger han.

---

Fakta: Ringa i kyrkklockor

  • Ringande kyrkklockor har traditionellt bland annat använts för att varna för fara i Sverige.
  • Råslätts kyrka är en stadsdelskyrka som byggdes på 1970-talet.

---

Fler artiklar för dig