Nyheter

Förintelseöverlevare dog i skyddsrum i Mariupol

Flydde från nazister som 10-åring - nu har hon avlidit i Mariupol

Förintelseöverlevaren Vanda Semyonovna Obiedkova avled när hon gömde sig från ryska styrkor i Mariupol. 91-åringen tillbringade sista tiden av sitt liv i en kall källare utan vatten.
– Mamma förtjänade inte en sådan här död, säger dottern Larissa till Chabad.org.

Vanda Semyonovna Obiedkova var blott tio år gammal när hon såg sin judiska mor föras bort av nazistiska soldater för att sedan avrättas i en massgrav.

Tioåringen lyckades dock överleva genom att först gömma sig i källaren i hemmet i Mariupol i östra Ukraina, för att sedan bli inlagd på sjukhus av sin icke-judiske far.

Nu, över 80 år senare, har förintelseöverlevaren avlidit medan hon återigen sökt skydd i en iskall källare utan vatten. Denna gång försökte hon skydda sig från ryska styrkor i hemstaden Mariupol.

– Mamma förtjänade inte en sådan här död, säger Obiedkovas dotter Larissa till sajten Chabad.org.

Inget vatten

Dottern var tillsammans med sin mor i källaren när hon dog.

– Det fanns inget vatten, ingen värme och det var outhärdligt kallt. Det fanns inget vi kunde göra för henne. Vi bodde som djur.

Enligt det brittiska TV-bolaget BBC var det oerhört riskabelt att gå ut utanför källaren då det närmaste vattenintaget vaktades av två ryska prickskyttar samt att risken för bombanfall ovanifrån var stor.

Uttrycker sorg

Även Mariupols rabbin Mendel Cohen uttrycker sin sorg över Obiedkovas bortgång.

– Vanda Semyonovna Obiedkova levde genom ofattbara fasor, säger rabbinen.

Han säger också att Vanda Semyonovna Obiedkova var en snäll och glad person som alltid kommer att finnas kvar i deras hjärtan.

Obiedkova är den andra förintelseöverlevaren som dött i krigets Ukraina. I mars dog även en 96-årig förintelseöverlevare som suttit i koncentrationsläger, rapporterar BBC.

---

Fakta: Judar i Ukraina

  • Enligt World Jewish Congress bodde det år 2016 uppskattningsvis mellan 56 000 och 140 000 judar i Ukraina.
  • Ukraina är landet i Europa med den fjärde största judiska befolkningen enligt samma organisation.

---

Fler artiklar för dig