Nyheter

Saronkyrkans ledning vill göra samkönade äktenskap likvärdiga – men bara viga man och kvinna

Förslag om att respektera två äktenskapssyner parallellt i Saronkyrkan i Göteborg

Saronkyrkan i Göteborg kan komma att likställa samkönade äktenskap med heterosexuella äktenskap – men behålla praktiken att bara viga man och kvinna. Förslaget från församlingsledningen har presenterats för medlemmarna och är uppe till samtal just nu.

Det är en av de två största församlingarna inom Evangeliska frikyrkan, EFK, med drygt tusen medlemmar, som har ett konkret förslag kring samkönade relationer att ta ställning till. Den 23 mars hölls en samtalskväll, där saken för första gången presenterades. På tisdag (26 april) arrangeras ytterligare en samling för att samtala vidare i frågan.

– Precis som många andra församlingar har vi människor som utifrån sin bibelläsning och efterföljelse drar olika slutsatser i frågan om samkönade relationer. Då har vi valt att söka en enhetens väg, där vi visar respekt för de två övertygelserna och slutsatserna, säger Daniel Danemo, pastor och föreståndare i Saronkyrkan.

Samma praxis som dopet

Han jämför med dopet, där församlingen sedan ett antal år lever med olika dopsyn och numera betraktar även barndop hos medlemmarna som ett dop fullt ut. Men Saronkyrkan praktiserar samtidigt bara troendedopet, enligt baptistisk syn.

På samma sätt föreslår ledningen nu att församlingen ska leva med två parallella synsätt runt äktenskapet. Samkönade och heterosexuella äktenskap ska likställas av respekt för dem som har en äktenskapssyn som inkluderar båda formerna. Samtidigt ska församlingen inte viga personer i samkönade relationer av respekt för den del av församlingen som har synen att det endast är man och kvinna som inkluderas i äktenskapet.

– Vi ser inte det här enbart som en slags mötas-på-halva-vägen-kompromiss. Det finns många kontroversiella frågor i vår tid – och vi väljer här att söka en enhetens väg. Vi använder oss av samma inkonsekvens som i dopfrågan, säger Daniel Danemo.

Daniel Dalemo, föreståndare för Saronkyrkan i Göteborg

Olika synsätt utifrån Bibeln

Även i församlingsledningen finns skilda synsätt. Man argumenterar utifrån att frågan inte har “frälsningsavgörande betydelse” och hänvisar till ett övergripande bibliskt perspektiv att hålla ihop församlingen.

Saronkyrkans ledning uttrycker att de arbetar för trogna och hållbara äktenskap, oavsett vilken av formerna det gäller. Vidare att ledare i församlingen väljs utifrån förtroende, inte utifrån äktenskapssyn.

Vill hålla samman

Pastor Daniel Dalemo säger till Dagen att ledningen har valt ett “herdeperspektiv” när man tittat på frågan, där respekten för de två synsätten utifrån Bibeln alltså varit central. Han känner inte till någon annan EFK-församling som har lagt fram ett liknande förslag, och berättar att han har informerat pastorerna i de 15-20 största EFK-kyrkorna om Saronkyrkans process, när de nyligen möttes.

– Någonstans måste vi som kyrkor hitta en väg framåt kring det här. Det går naturligtvis att argumentera utifrån olika ståndpunkter i den här frågan men vi har valt att göra det utifrån vad vi tror håller samman församlingen, ett herdeperspektiv. Vilket vi tror är angeläget i en tid med många polariserande frågor.

Saronkyrkan i Göteborg väckte reaktioner i frikyrkan när man redan 2009 öppnade för medlemskap för homosexuella som levde i partnerskap.

Byggnaden utifrån.

Vilka reaktioner har du fått från församlingen så här långt?

– När vi presenterade förslaget var nog båda de olika synsätten besvikna till att börja med. Båda ville ju “vinna”. Nu var känslan att ingen fick som de ville. Men under kvällens gång ökade förståelsen, och vi ska prata mer om förslaget. Vi får se hur det landar. Vi försöker samtala med så många som möjligt just nu, säger Daniel Dalemo.

Hur hakar det här i den process EFK som samfund har kring samkönade relationer?

– EFK:s arbetsgrupp har en ganska lång tidsprocess där man ska ge ett slutbetänkande 2023 – och sedan utifrån det kan vi gå vidare. Vi behöver kunna genomföra det här på kortare tid. Men det utbyts naturligtvis information med EFK.

Beslut möjligt 2023

Rent konkret är det en förändring i Saronkyrkans församlingsordning som föreslås, det dokument där församlingens grundläggande värderingar, tro och uppgift brukar beskrivas som ett komplement till stadgarna.

Under våren ska ett par ytterligare församlingsmöten hållas i Saronkyrkan, där det är tänkt att frågan behandlas. Därefter görs en summering av om EFK-församlingen behöver mer tid för processen, uppger Daniel Dalemo. Annars är tanken att presentera ett uppdaterat förslag under hösten – och att ett beslut om församlingsordningen skulle kunna fattas på årsmötet 2023.

---

Fakta: Ur förslag till uppdaterad församlingsordning

Vi respekterar att det bland oss finns olika syn på samkönade äktenskap. Som församling bejakar vi människor som lever i samkönade äktenskap. Församlingens pastorer förrättar vigsel mellan man och kvinna.

---

Fler artiklar för dig