Nyheter

Här hamnade barnen som skulle till Kingdom Center

Ledare för barnhemmet hänvisar till nya ukrainska regler

I slutet av februari meddelade Kingdom Center i Höör att församlingen skulle ta emot barnhemsbarn från Ukraina. Informationen ledde till flera orosanmälningar till kommunen och nu står det klart att barnen – som befinner sig i Tyskland – blir kvar där.

Kingdom Center hänvisar i en text på Facebook till ett brev från ledaren för barnhemmet. Enligt ledaren var tanken att omkring 100 barn skulle ha transporterats vidare från Tyskland till Sverige. Men vid ankomsten till Tyskland den 28 februari visade det sig att flera av barnen var covidsjuka, vilket ledde till att gruppen sattes i karantän.

“Under karantänen tvingade Ukrainas regering alla barnhem att registrera sig på bosättningsorten utomlands och åta sig att inte flytta till andra länder”, skriver ledaren för barnhemmet enligt Kingdom Center i ett officiellt brev.

Beskedet att Kingdom Center skulle ta emot barnhemsbarn från Ukraina möttes först att positiva reaktioner. Många privatpersoner valde till exempel att skicka pengar och kläder till församlingen. Men ganska snart kom även hård kritik.

Flera tidigare medlemmar anklagade församlingen för att vara en sekt och Höörs kommun tog också emot ett tiotal orosanmälningar där avsändarna uttryckte oro för barnens välmående.

“Oroande att 80 barn från barnhem i norra Kiev ska bo hos en extremt manipulativ sekt”, skrev en person.

”En tråkig nyhet”

Två veckor efter beskedet att Kingdom Center skulle ta emot ukrainska barnhemsbarn rapporterade Dagen om den kritik som hade riktats mot församlingen.

– Kommunen kommer att göra besök om barnen kommer. Men inspektörerna kommer inte att se någonting som är grund för omhändertagande och de kommer att lämna en rapport som till 100 procent stärker Kingdom Center som kan tala om för omvärlden att de har gjort precis enligt regelboken, sa en av de kritiska tidigare medlemmarna, Pål Nilsson.

Sedan dess har Kingdom Center meddelat på Facebook att hjälparbetet kopplat till kriget i Ukraina fortgår. Apropå barnhemsbarnen har det samtidigt varit relativt tyst, men på långfredagen meddelade församlingen att barnen i Tyskland skulle bli kvar där.

“För oss är det en tråkig nyhet eftersom vi såg fram att ta emot dem här men vi håller kontakt med barnhemmet och vi kommer att hjälpa dem både medan de är i Tyskland och när de återvänder till Ukraina”, skriver Kingdom Center.

Kingdom Center i Höör.

Ukrainska familjer på plats i Höör

Församlingen har dock redan tagit emot flera familjer som har flytt från Ukraina.

“Vad gäller gåvor, kläder, mat och leksaker som ni har gett in har de använts för ukrainska familjer både som bor hos oss nu och på andra platser i Skåne och kommer i fortsättning användas för krigsdrabbade ukrainare och till barnhemmet som var på väg hit”, skriver församlingen på Facebook.

---

Fakta: Kingdom Center

  • I slutet av 1980-talet bildade Christer Segerliv (som då hette Nilsson) församlingen Sion i Osby som inom kort slogs ihop med församlingen Glädjehuset i Helsingborg.
  • I början av 1990-talet tog visionen om ett “kristet center i syd” form, och församlingen, nu med namnet Kristet Center Syd flyttade till Vägasked utanför Höör. Församlingen såg sig som en del av trosrörelsen och 1995 ansökte trosrörelsen om vigselrätt åt Christer Segerliv. Men ett knappt år senare återkallades vigselrätten av Kammarkollegiet i Stockholm efter en anhållan från trosrörelsen.

---

Fler artiklar för dig