Anglikanska kyrkans ärkebiskop Justin Welby riktar hård kritik mot den brittiska regeringens planer på att skicka tusentals asylsökande migranter till Rwanda, där de i stället ska få söka asyl.
Inrikesminister Priti Patel menar att Welby bör presentera ett bättre alternativ till regeringens plan.
De nya reglerna är resultatet av ett avtal som slutits mellan Storbritannien och Rwanda. Tanken är att migranter som illegalt kommit in i Storbritannien och där sökt asyl ska skickas till Rwanda för att få en möjlighet att där söka asyl.
“Väcker allvarliga etiska frågor”
Anglikanska kyrkans ärkebiskop Justin Welby riktade i sin påskpredikan hård kritik mot den brittiska regeringens planer, som han menar väcker “allvarliga etiska frågor”. Welby menade att de nya reglerna går emot kristna värderingar och inte kommer kunna “stå emot Guds dom”, rapporterar The Times.
Ärkebiskopens kritik kommer efter att FN fördömt ett genomförande av reglerna som ett brott mot folkrätten. Flera välgörenhetsorganisationer och intressegrupper har kallat reglerna “skamlöst onda”, skriver The Times.
Ministern: Vi tar modiga steg
I en debattartikel som publicerats i The Times antyder inrikesminister Priti Patel, tillsammans med Rwandas utrikesminister Vincent Biruta, att ärkebiskopen bör presentera en egen lösning på migrantkrisen på Engelska kanalen, där många migranter drunknat under sin färd till Storbritannien.
“Vi tar modiga och innovativa steg och det är överraskande att de institutioner som kritiserar planerna inte kan erbjuda egna lösningar”, skriver Patel och Biruta i debattartikeln.
“Människosmugglarna måste stoppas”
Jacob Rees-Mogg, minister med ansvar för brexitutmaningar och regeringseffektivit, menade på påskdagen att ärkebiskopen missförstått vad de nya reglerna handlar om.
– Problemet är att människor riskerar sina liv i händerna på människosmugglare för att illegalt komma in i det här landet. [De nya reglerna] är en uppmuntran om att människosmugglarna måste stoppas, sa Rees-Mogg till Radio 4.
Den brittiska regeringen vill att flygen med asylsökande som skickas från Storbritannien till Rwanda ska börja gå i maj.