Nyheter

Arenasatsning skjuts upp: "Det kändes helt fel just nu”

Sebastian Stakset: Kriget i Ukraina och hjälpbehoven kom emellan

Att fylla en stor fotbollsstadion i Stockholm med kristen förkunnelse får vänta till 24-25 mars 2023. Hjälpbehoven i samband med kriget i Ukraina är orsaken till att Sebastian Stakset och Heart of evangelism – ihop med flera frikyrkoförsamlingar – flyttar fram satsningen sex månader.

Dagen får tag i artisten och evangelisten Sebastian Stakset på telefon från Lviv i Ukraina, där han befinner sig för att leverera mat, mediciner och hålla ihop logistik- och flyktingcenter för 700 personer. Nybildade organisationen “Christians for Ukraine” har blivit ett större projekt än han anade, och drivs nu ihop med bland annat pingstförsamlingen i Köpenhamn, Livets ord samt ukrainska och polska evangeliska kyrkor.

Detta är också orsaken till att Staksets organisation för att sprida kristen tro, Heart of evangelism, har fattat beslutet att flytta fram kampanjen “Det finns hopp” i Tele2 Arena i Stockholm till våren 2023. Detta efter konsultation med flera av de stora frikyrkorna i Stockholm. Den kristna satsningen på Djurgårdens och Hammarbys hemmaarena, med plats för 30 000 personer, intill Globen, blir alltså inte av i slutet av september i år.

Hopp – ett stort behov

Men Sebastian Stakset har inte på något sätt gett upp planerna – bara flyttat fram dem.

– Det har varit en skjutning i Sverige varje dag det här året. Så 100 procent att det behövs, och vi ska köra, säger han till Dagen.

Sebastian Stakset förklarar att det inte bara är hans egna organisation som nu har fullt upp att hjälpa i spåren av kriget mot Ukraina. Det gäller de flesta kyrkor i Stockholmsområdet, som planerar för flyktingmottagande eller andra humanitära insatser närmaste tiden. Ska satsningen “Det finns hopp” få betyda på djupet för människor så krävs det, menar han, att församlingarna och de kristna organisationerna verkligen går tillsammans.

Eric Andersson och Sebastian Stakset.

Kändes fel mot Ukraina

– Om vi skulle göra Tele2 Arena-satsningen till hösten så skulle jag behöva släppa allt jag håller på med kring Ukraina just nu. Jag kände att jag inte hade samvete att göra det. Det kändes helt fel. Medicinen som vi har fraktat in är för intensivvård. Det går inte att backa nu.

Så efter att ha rådgjort med andra inblandade – och det praktiskt visade sig möjligt att flytta fram arrangemanget – fattades beslutet nyligen.

– Det är rätt sak att göra. Men samma plan som tidigare ligger fast, bara att datumen skjuts fram. Det kommer att bli bra. Gud är med oss, säger Sebastian Stakset.

---

Fakta: Det finns hopp på Tele2 Arena

  • Satsning för att nå nya människor med kristen tro som arrangeras 24-25 mars 2023 i Stockholm.
  • Artisten och evangelisten Sebastian Stakset går i spetsen, ihop med evangelisten Carl-Gustaf Severin och prästen Hans Weichbrodt.
  • Arrangemanget sker i samarbete med flera kyrkor i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig