Nyheter

Lars Gårdfeldt anmäler Svenska kyrkans biskopar

Prästen anklagar biskoparna för att fara med osanning om sin maktlöshet

Biskoparna i Svenska kyrkan bryter mot det åttonde budet, “du skall inte vittna falskt mot din nästa”. Det menar prästen Lars Gårdfeldt, som nu har anmält biskoparna till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar.

I dagsläget finns det inte något krav på att nya präster i Svenska kyrkan ska vara villiga att viga samkönade par. Det är biskoparna som prästviger – och därmed godkänner prästkandidaterna – och i protest mot att biskoparna accepterar den rådande ordningen beslutade hbtq-profilen Lars Gårdfeldt i höstas att sluta viga heterosexuella par.

Nu har han gått ett steg längre och anmält biskoparna till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar.

Lars Gårdfeldt hänvisar i sin anmälan bland annat till ett uttalande som biskoparna gjorde om vigningsrätt och vigningsansvar i början av mars i år. I det uttalandet klargjorde biskoparna att Svenska kyrkan inte förfogar över äktenskapsbalken, som är svensk lag, och att Svenska kyrkan därmed inte kan tvinga enskilda präster att förrätta en vigsel.

Jämför med synagogor

Men enligt Lars Gårdfeldt är det inte hela sanningen. Han hävdar att biskoparna felaktigt ger sken av att de skulle sakna makten att ställa upp egna kriterier gällande vilka kandidater som de är villiga att prästviga.

“Biskoparnas uttalande kan därmed tolkas som en överträdelse av det åttonde budet, genom att som Luther formulerat det ‘falskt vittnesbörd emot nästan bäres [...] och därigenom att man förvillar och bedrager honom’.”

I anmälan jämför Lars Gårdfeldt med synagogor i Sverige. Han skriver att rabbiner som tjänstgör i exempelvis Göteborgs synagoga följer de krav som rabbinernas religiösa uppdragsgivare ställer vid förrättandet av juridiska giltiga judiska vigslar, däribland att båda personerna som vigs till äktenskap är födda av judisk mor (alternativt av en mor som konverterat till judendomen).

“Samma frihet som Sveriges synagogor har (att ställa särskilda krav på sina vigselförrättare, utöver dem som regleras i äktenskapsbalken), äger även Svenska kyrkans biskopar gentemot sina blivande präster”, skriver Lars Gårdfeldt och beskriver det som ett problem att biskoparna framställer sig själva som mer maktlösa än vad de i själva verket är.

Frihet i enskilt fall ska kvarstå

Lars Gårdfeldt klargör samtidigt att enskilda prästers frihet att, i det enskilda fallet, avstå från att förrätta en vigsel fortfarande ska gälla.

Men i anmälan till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar uppmanar han nämnden att utreda om det är försvarligt “att biskoparna ‘förvillar’ nästan/medmänniskan genom låtsad maktlöshet”.

---

Fakta: Äktenskapsbalken

  • Äktenskapsbalken (1987:230) är en svensk lag som reglerar äktenskap. Efter beslut av riksdagen den 1 april 2009 trädde en ny äktenskapslagstiftning i kraft den 1 maj 2009, vilken gjorde äktenskapet könsneutralt, så att även homosexuella kan ingå äktenskap.
  • I 4 kapitlet, paragraf 3 står det att behörig att vara vigselförrättare är:
    • “1. sådan präst eller annan befattningshavare i ett trossamfund som har förordnande enligt lagen (1993:305) om rätt att förrätta vigsel inom trossamfund, eller
    • 2. den som länsstyrelsen har förordnat.
  • Den som är behörig enligt första stycket 1 är inte skyldig att förrätta vigsel. Lag (2009:253).”

---

Fler artiklar för dig