Nyheter

”Jag vill inte vara en av dem som reagerar känslomässigt på detta”

Andreas Nielsen: Låtsas jag som att problemen inte finns? kanske någon undrar. Nej, jag är mycket medveten om allting. Tro mig. Jag känner allt, men min blick är rakt fram.

Hillsong Swedens huvudpastor Andreas Nielsen adresserade i helgen den tuffa månad som ligger bakom rörelsen globalt – och vad ledarkrisen innebär för kyrkan i Sverige.
– Att leda genom det här är inte helt enkelt, sa han vid söndagens gudstjänst.

Andreas Nielsen talade från Hillsong Norra i Märsta utanför Stockholm, men via digital skärm också till Hillsongs övriga församlingsenheter i bland annat Göteborg, Örebro och Jönköping. Det är en månad nu sedan det blev känt att Hillsongs grundare och världsledare Brian Houston i Australien betett sig olämpligt mot två kvinnor, ihop med alkohol och sömntabletter, och strax därefter avgick.

Varken Andreas Nielsen, eller någon annan Hillsongpastor i Sverige, har velat kommentera till Dagen hur de ser på det inträffade eller hur Hillsong i Sverige påverkas. Huvudpastorn har också varit fåordig i församlingens egna gudstjänster, och förklarade i söndags att han får frågor om varför han inte pratar mer om saken.

– Faktum är att jag inte har mer att säga än vad ni redan vet. Mitt förhållningssätt är att bara säga offentligt det jag absolut vet är sant, sa han till gudstjänstdeltagarna i lokalen.

Vill inte reagera känslomässigt

– Men jag vet att det här påverkar oss, och det är många känslor. Många som är i mitten, och involverade i detta, reagerar känslomässigt. Jag vill inte vara en av dem. Jag vill försöka stå stadigt och försöka leda med Guds ord, trygghet och tydlighet.

Andreas Nielsen försäkrade att han är full av tillförsikt och framtidstro, samtidigt som han har att hantera sin egen process, som han beskrev “kanske är närmare än för många andra”. Om Hillsong i Sverige, det som är hans ansvar – och en av landets största pingstförsamlingar – uttryckte ledaren:

– Vi står stadigt. Vi är inte på väg någonstans. Vi har samma vision, samma uppdrag och samma Gud. Det Gud kallade oss till för 15 år sedan när han startade det här, det är fortfarande vår kallelse.

I bakgrunden finns att flera Hillsongkyrkor i USA de senaste veckorna har lämnat rörelsen, liksom Hillsong i Norge nu utreder saken.

Global lovsångsskiva spelas in

På tisdagen åker Andreas Nielsen till Ukraina för att under några dagar besöka Hillsong i Kiev och även leverera mediciner och annat, berättade han. Mitt i den globala ledarkrisen hoppas Hillsong Sweden samtidigt på rekorddop på påskdagen med totalt över 100 troendedöpta i sina olika enheter. Andreas Nielsen upplyste vidare om att församlingsgruppen i Stockholm på långfredagen spelar in Hillsongs nästa globala lovsångsskiva. På samma gång förväntade han sig tilltagande motstånd utifrån, mot att församlingen ska flytta in på Maximteatern i Stockholm.

“Förändra – och rädda”

Han läste ett bibelord om att fästa blicken på det som ligger framför och vaka över sina steg.

– Låtsas jag som att problemen inte finns? kanske någon undrar. Nej, jag är mycket medveten om allting. Tro mig. Jag känner allt, men min blick är rakt fram.

– Ja, vi behöver bli bättre! Ja, vi behöver sortera ut saker och ändra på saker och ting! Hundra procent. Men vi behöver samtidigt fortsätta att rädda människor, sa Andreas Nielsen och uppmanade Hillsongfolket att fortsätta engagera sig i de lokala kyrkorna i alla de städer där Hillsong finns.

Fler artiklar för dig