Nyheter

Ungerns premiärminister Viktor Orbán anklagas för antisemitism

Premiärministern deklarerade svidande kritik mot Bryssel, Soros och Zelenskyj

Efter vinsten i söndagens val deklarerade den ungerske premiärministern sin valseger och uttryckte bland annat kritik mot Ukrainas judiske president Volodymyr Zelenskyj samt finansmannen George Soros i form av “Soros-imperiet med alla sina pengar”, skriver Times of Israel.

Det blev trots allt en seger för den sittande premiärministern Viktor Orban i förra helgens val i Ungern. Med 63 procent av rösterna fick regeringskoalitionen ihop två tredjedelar av platserna i parlamentet, rapporterar TV4.

I sitt segertal uppmärksammade Orbán att partiets överväldigande seger kunde ses ända från månen, och framförallt från Bryssel. Detta kan ses som en pik till EU då de vid ett flertal tillfällen kritiserat Ungern och den sittande premiärministern för korruption och icke-demokratiska tendenser.

Anklagas för antisemitism

I sitt segertal deklarerade också Orbán en seger över vad han anser som sina politiska meningsmotståndare - vänstern på hemmaplan, den internationella vänstern, Brysselbyråkraterna, de internationella mainstream-medierna, Soros-imperiet med alla sina pengar samt även den ukrainske presidenten, rapporterar Times of Israel.

Detta är inte första gången Orbán och hans parti får kritik för antisemitiska utspel. Så sent som 2017 anordnade Orbáns parti en reklamkampanj direkt riktad mot den judiske finansmannen George Soros som uppfattades som antisemitisk av judiska grupper.

Ungerns ledare Viktor Orbán införde undantagslagar, som kritiserades hårt. Nu har de upphört att gälla (Bild: VIktor Orbán talar 6 juni vid en minneshögtid över freden vid Trianon).

Med anklagelser om att den judiske finansmannen Soros stöder massinvandring på grund av sitt påstådda inflytande ekonomiskt tolkades kampanjen som typisk antisemitisk då pengar, makt- och inflytande samt en judisk konspiration är klassiska antisemitiska stereotyper. Detta har dock Orbán senare bett om ursäkt för, enligt Sveriges Radio.

Orbán anklagade även president Zelenskyj för att vara en “överväldigande kraft” som Orbans parti Fidez kämpat emot hela valrörelsen. Denna anklagelse kom efter att den ukrainske presidenten anklagat Orbán för att han ej tagit tillräckligt avstånd från Vladimir Putin till skillnad från övriga europeiska ledare. Den antisemitiska kritiken bestod i att Orbán enbart angrep den judiske Zelenskyj och ingen annan europeisk ledare.

Gratulerades av Benjamin Netanyahu

Samtidigt som kritiken från judiskt håll uppmärksammats kom även stöd från den tidigare israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu som menade att ett fruktsamt arbete mellan Ungern och Israel kommer att fortsätta under Orbáns ledning.

---

Fakta: Antisemitiska stereotyper

  • Föreställningar om en oerhörd och ofta farlig judisk makt har varit och är central i antisemitiskt tänkande. Även föreställningar om judiska sammansvärjningar hänger tätt samman med myten om den judiska makten, enligt Svenska kommittén mot antisemitism.
  • Den judiske finansmannen George Soros har ofta utsatts för grov antisemitism baserad på de klassiska antisemitiska stereotyperna ovan.

---

Fler artiklar för dig