Nyheter

John Wimbers änka upprörd över att Vineyard Anaheim lämnar rörelsen

”Ett skamligt beslut som bara gynnar bara er själva” säger hon om ursprungsförsamlingens beslut att gå sin egen väg.

John Wimber grundade rörelsen som finns över hela jorden. Nu har ursprungsförsamlingen Vineyard Anaheim beslutat lämna Vineyard, ett beslut som har mött stark kritik. John Wimbers änka instämmer i kritiken i starka ordalag.

Beslutet av Vineyard Anaheim att lämna rörelsen i början av mars kom plötsligt.

– Jag är chockad och djupt besviken över deras beslut, sa Jay Pathak, nationell ledare för Vineyardrörelsen i USA.

Själv var han helt oförberedd på Vineyard Anaheims planer när han meddelades om tankarna att lämna vid en middag. Senare gjordes det försök att förmå rörelsens ursprungsförsamling – som grundades av John Wimber – att kvarstå i Vineyard. Men försöken var fruktlösa.

”Vår framtid ligger utanför rörelsen”

John Wimber avled 1997, och i dag leds församlingen i Anaheim av Alan och Kathryn Scott. De hänvisar till John Wimbers ord om att ta steg i tro när det gäller beslutet att lämna Vineyard, och säger att det inte handlar om ett avståndstagande från rörelsens värden eller teologi.

”Men det står klart för oss att vår framtid ligger utanför Vineyard-rörelsen”, säger ledarna i ett uttalande. John Wimbers änka sällar sig nu till kritikerna, och skriver nu i ett beskt uttalande på Vineyard-rörelsens hemsida att paret Scott använder Wimbers ord för att legitimera ett beslut som i slutändan bara gynnar dem själva.

”Förlorat rätten att citera”

”Gudsrikets ekonomi är enkel. Varje nytt steg kostar oss allt vi hittills har vunnit och en lärjunge är alltid beredd att ta detta steg. Så sa min avlidne man John Wimber. Ni använder hela tiden citat från honom, men för egen vinning. Han talade om vad han gav upp när han lämnade sitt tidigare liv för att följa Jesus. Men i den plan ni har gjort upp verkar det som att det bara är ni som kommer att vinna på den. Jag är rädd för att ni har förlorat rätten att citera John Wimber”, skriver hon.

Hon betonar att när John Wimber själv lämnade Yorba Linda Friends Church 1976 gjorde han det med församlingsledningens välsignelse. Det beslut som tagits nu av Vineyard Anaheim har däremot tagits i hemlighet och med kort varsel, säger hon och kallar det hela ”skamligt”: ”Alan och Kathryn, ni säger att ni vill hedra Vineyard Anaheims historia, men ert agerande är häpnadsväckande och skamligt”.

”Gud är större”

Jay Pathak säger till The Christian Post att det finns en stor besvikelse bland de tusentals pastorer och medlemmar i rörelsen som haft livsförvandlande gudsmöten just på Vineyard Anaheim. Men Christy Wimber, John Wimbers tidigare svärdotter, säger i en kommentar på sociala medier att även om beslutet är ”förkrossande” handlar det till slut om en byggnad. “Den kyrkan är inte ett tecken på vad Gud gör i kyrkan. Gud är mycket större än en kyrka och några människor”, säger hon.

---

Fakta: Finns i 95 länder

  • John Wimber grundade en kyrka nära Anaheim i sydöstra Los Angeles 1977. Kyrkan blev en del av Vineyardrörelsen, som då funnits i några år.
  • Under ledning av Wimber växte församlingen och flyttade till Anaheim. Vineyard blev en också en internationell rörelse.
  • John Wimber besökte Sverige flera gånger under 1980-talet och här grundades senare en församling. Enligt Vineyard finns i dag 2 400 kyrkor i 95 länder.

---

Fler artiklar för dig