Nyheter

Brian Houston: inte ok att Bobbie tvingas lämna sin roll i Hillsong

Tar sin fru och medpastor Bobbie i försvar: “Vår vackra kyrka håller på att förlora sin själ”

Det har stormat rejält runt Hillsong den senaste tiden, efter att dess ledare, grundaren Brian Houston, tvingats avgå på grund av olämpligt beteende mot kvinnor. Men varför ska detta drabba även hans fru undrar Houston, som i ett uttalande säger att Bobbie har “tjänat kyrkan på ett exemplariskt vis i 39 år “.

I slutet av mars kommenterade Brian Houston själv anklagelserna mot honom, och beklagade att han brutit mot uppförandekoden för pastorer inom kyrkan. Han tog på sig fullt ansvar för sina handlingar, och sa samtidigt att alkohol och sömnproblem funnits med i bilden.

Sedan dess har det rapporterats att flera Hillsong-församlingar har planer på att hoppa av rörelsen, bland annat i Atlanta, Phoenix Arizona och Kansas City. Enligt New York Times handlar det om hela nio av sexton Hillsong-kyrkor i USA.

Inte önskvärd

Samtidigt säger Brian Houston att han står enad med sin fru Bobbie, och han tror att Gud har en framtid för honom själv och för Bobbie. Men nu har även Bobbie fått veta att hon inte är önskvärd som pastor i församlingen längre.

I en kommentar på sociala medier beklagar Brian Houston detta, och han skräder inte orden. “Efter 39 år av exemplariskt och trofast tjänande är detta vad som möter Bobbie: hon får veta att hon är ‘överflödig’ och ska lämna med omedelbar verkan. Detta är inte något hon själv valt”, skriver han.

Lett 118 konferenser

Brian Houston konstaterar att avskedet kommer strax efter att Bobbie ledde sin 26:e konferens i kyrkan, och att hon sammanlagt har lett 118 konferenser runt om i världen. Bobbie, som fungerat som huvudpastor tillsammans med sin man, har “troget stått vid min sida i nära fyra decennier”, säger Brian Houston.

Hillsongs globala styrelse säger i ett uttalande apropå uppgifterna att de är tacksamma för den trogna tjänst Bobbie Houston har utfört inom Hillsong under flera decennier.

De skriver att det inte är korrekt att styrelsen skulle ha förklarat hennes roll överflödig via ett kort textmeddelande, utan att detta har föregåtts av en längre process där styrelsen träffade paret Houston redan i slutet av mars, och att önskan nu varit att visa genuin omsorg och öppna för vidare samtal.

Brian Houston skräder inte orden när det handlar om behandlingen av hustrun Bobbie Houston.

“Vi förväntas tycka att detta är ok. Det är det inte!” skriver han och avslutar: “Vår vackra kyrka håller på att förlora sin själ “.

Uppdaterat: Brian Houston har senare tagit bort det Facebook-inlägg som refereras i artikeln. Texten är uppdaterad med den globala Hillsongstyrelsens kommentar.

---

Fakta: Brutit mot uppförandekoden

  • Det var i slutet av mars som Brian Houstons avgång offentliggjordes, kort efter att det framkommit att han vid ett par tillfällen brutit mot pastorernas uppförandekod inom Hillsong.
  • En vecka senare kommenterade han själv det inträffade och sa att alkohol och sömnproblem funnits med i bilden.
  • Hillsong grundades i Australien på 1980-talet, men har sedan växt till en världsvid församlingsrörelse. Den är känd för sitt moderna tilltal och sin lovsångsmusik. Hillsong finns i Sverige och leds här av pastor Andreas Nielsen.

---

Fler artiklar för dig