Nyheter

Nya ledaren för New Wine: Vill fortsätta det vi gjort från början

Paul Orlenius: “Att mötas i tillbedjan över samfundsgränserna efter pandemin känns stort och viktigt”

Paul Orlenius, pastor i Citykyrkan i Stockholm, är ny nationell ledare för det kristna nätverket New Wine.
– Jag ser det som ett år när vi efter pandemin åter får mötas över samfundsgränserna och i bön söka Gud tillsammans.

Efter åtta år som ordförande har Hans Wolfbrandt lämnat över ledarskapet för New Wine. Han beskriver det som ett naturligt generationsskifte och att arbetet går in i en ny fas efter pandemin.

– Det känns bra att lämna över till en yngre kraft, förklarar Hans Wolfbrandt som är 56 år och har fullt upp som kyrkoherde i Lysekil. Jag lämnar styrelsen, men inte mitt engagemang i New Wine där jag suttit i styrelsen sedan början av 2000-talet.

Varit engagerad länge

Efterträdaren Paul Orlenius, som fyllde 42 år i januari, har också suttit i New Wines styrelse och ledningsgrupp i många år. Han har varit beredd att ta över sedan Hans Wolfbrandt för ett år sedan aviserade att han skulle sluta.

Vad kommer att förändras med dig som nationell ledare?

– Det blir ingen stor skillnad utan jag vill fortsätta göra det som New Wine gjort ända sedan arbetet etablerades i Sverige. Det vill säga stötta och utrusta lokala församlingar till förnyelse med fokus på stor öppenhet för den helige Ande, säger Paul Orlenius till Dagen.

Han har tagit initiativ till en kurs där församlingsledningar från ett 20-tal församlingar runt om i Sverige möts tre gånger per år under en period på två år. Dessa personer får undervisning som syftar till att få i gång ett samtal om den gudsrikesteologi som är grundläggande i New Wines uppdrag.

– Vi uppmuntrar ledarna att samtala om New Wines tre kärnvärden. Det handlar om gudsnärvaro och tillbedjan, om att utrusta troende att göra lärjungar och om att betjäna den plats där församlingen finns.

Ringar på vattnet

Ambitionen är att samtalen inte ska stanna i styrelserummen, utan påverka hela församlingar och deras medlemmar och i förlängningen alltså även det omgivande samhället. En hög målsättning som han hoppas ska inspirera och ge ringar på vattnet:

– Kursen har kommit halvvägs och det ser lovande ut. Jag vill prioritera ledarnätverket och fortsätta bygga relationer med församlingsledare i olika delar av landet, säger Paul Orlenius som till vardags är pastor och föreståndare i Citykyrkan i Stockholm.

Hur många kristna ledare ingår i nätverket?

– I föreningen New Wine är ett 40-tal pastorer och ledare medlemmar, men nätverket är betydligt större än så. På ledarkonferenserna som vi anordnar en eller ett par gånger om året brukar det komma mellan 200 och 300 personer.

Han ser den närmaste tiden som ett tillfälle till nystart efter pandemin. De senaste två åren har verksamheten mestadels utgjorts av digitala möten. Därför ser han fram emot att öga mot öga åter få möta alla pastorsvänner och andra kristna ledare i det ekumeniska nätverket.

Nästa stora nationella samling blir den årliga sommarkonferensen som hålls i Vänersborg arena den 29 juni-3 juli. Den riktar sig till kristna i stort och inte enbart till ledare. På programmet står gudstjänster och andra samlingar med inriktning på kristen uppbyggelse.

---

Fakta: New Wine

  • Grundades 1989 i den anglikanska kyrkan i England.
  • Inspirerad av Vineyard-rörelsen som växte fram i USA på 1980-talet.
  • Kom till Sverige i mitten av 1990-talet.
  • Är en förnyelserörelse som spridit sig inom många olika kyrkor och samfund.

---

Fler artiklar för dig