Nyheter

Hakkors och satanistsymboler på flera kyrkor i Västerås

Oklart motiv - samtliga kyrkor ligger på landsbygden - sanering påbörjad

Fem kyrkor strax utanför Västerås har under helgen blivit nedklottrade med provocerande budskap. “Det är riktat mot församlingen”, säger kyrkoherden i ett av fallen.

Natten till lördagen har någon eller några varit framme och klottrat ner fem kyrkor, alla tillhör Svenska kyrkan och är placerade på landsbygden strax utanför Västerås.

Det är Kila, Romfartuna, Lundby, Skultuna och Harakers kyrka som alla blivit nedlusade med hakkors, satanistsymboler samt slarvigt ritade könsorgan. I vissa fall lämnade förövarna även skriftligt nedsättande meddelanden på kyrkväggen.

Markerar missnöje

– Det blir både ilska och bedrövelse att människor sänker sig till ett sådant här beteende, sa Per Alkstål, kyrkoherde i By-Folkkärna pastorat, till P4 Västmanland.

Han uttalade sig då bara om klottret på Kila kyrka, som blev känt först, och misstänkte att det berodde på att församlingen engagerar sig i flyktingfrågan. Det finns ett flyktingboende i närheten och kyrkoherden trodde att det här kunde vara ett sätt att markera missnöje.

Det är bedrövligt

De fyra övriga kyrkorna ligger i Västerås pastorat. I det här fallet vill domprost Daniel Eklund inte spekulera i varför de drabbats av detta.

Hur reagerar du på det som hänt?

– Det är klart att det är jättetråkigt, det är bedrövligt. Både för att det är skadegörelse, men också att det är den här typen av budskap, då blir det ännu mer beklämmande. Den kombinationen gör det extra illa, säger han till Dagen.

Polisen har redan varit på plats och saneringen av kyrkorna påbörjades under söndagen.

Daniel Eklund konstaterar att kyrkorna som blivit nedklottrade ligger avskilt ute på landsbygden. Att så många kyrkor drabbats av samma öde tyder på att det på något sätt hänger ihop, även om det är svårt att veta varför kyrkväggarna klottrades ner.

– Vad vi vet i Västerås finns det ingen känd hotbild eller händelse som skulle kunna utlösa det här.

Var det någon gudstjänst i dessa kyrkor under söndagen?

– Vi har så många kyrkor i pastoratet och alla kyrkor används inte varje söndag, som tur var hade vi inga gudstjänster inplanerade i de här kyrkorummen den söndagen. Hade det varit så, då hade vi fått fundera på hur vi skulle göra, säger Daniel Eklund.

---

Fakta: Klotter

  • Viss typ av klotter klassas som skadegörelse och är straffbart.
  • Den som anses skyldig kan då dömas till böter och i grövre fall även till fängelse.
  • Vanligtvis tvingas man också betala skadestånd.

---

Fler artiklar för dig