Nyheter

Vi frågar sju kristna ledare: Bör Sverige gå med i Nato?

Hur ser kristna profilerna på svenskt Nato-medlemskap?

Ska Sverige överge sin militära alliansfrihet och gå med i Nato? Frågan är mer aktuell än på länge efter Rysslands invasion av Ukraina. Dagen har frågat sju kristna profiler om hur de ser på svenskt Nato-medlemskap.

När Ryssland gick in i Ukraina seglade försvaret upp som en av de viktigaste frågorna i den svenska politiska debatten. En konkret fråga som diskuterats intensivt är huruvida Sverige bör gå med i försvarsalliansen Nato. Förespråkarna menar att en allians med bland annat USA och Storbritannien skulle göra oss bättre rustade emot hotet från Ryssland medan kritikerna anser att Sverige bör värna sin neutralitetsprincip.

Stödet för att gå med i Nato har ökat snabbt bland svenska folket sedan Ryssland startade kriget i Ukraina. Men hur tänker kristna profiler i frågan? Dagen har frågat sju kända kristna ledare och debattörer med olika bakgrund för att höra hur de ställer sig till ett svenskt Nato-medlemskap.

Fråga: Bör Sverige gå med i Nato?

Daniel Alm fyller 50 år.

Daniel Alm, 50, Västerås, föreståndare för Pingst FFS

– Jag anser att man inte bör stressa fram ett beslut, utan processa fram det med så mycket underlag som möjligt.

Ulf Ekman

Ulf Ekman, 71, Uppsala, katolsk talare och skribent

– Då vi har en förändrad situation känns ett Natomedlemskap mer befogat nu än vad det gjort tidigare. Även som kristen har man en plikt att skydda landet och dess medborgare, vilket finns historiskt sett inom den kristna traditionen. Självklart finns det en allvarlig sida av detta också. Jag har full förståelse för att ingen vill skicka sina barn i krig, men om ett krig uppstår så är jag övertygad om att ett militärt motstånd är det minst onda alternativet.

helle

Helle Klein, 55, Stockholm, präst och chefredaktör för Dagens Arbete

Nej, inte just nu under pågående kris men jag tror absolut att det är läge att göra en ny säkerhetspolitisk analys – och det gäller både dem som alltid förespråkat ett Nato-medlemskap och oss som alltid varit emot. Framför allt bör vi samköra med Finland.

Merzek Botros

Merzek Botros, 56, Spånga, pastor

– Det är inte en bra tid att bestämma om ett medlemskap just nu. Jag anser att man bör låta befolkningen bestämma över ett sådant här beslut, dock inte när det pågår ett krig när människors beslut kan påverkas av rädsla.

Patrik Sandberg, inspiratör på Sverigebönen, ligger bakom initiativet.

Patrik Sandberg, 53, Stockholm, inspiratör för Sverigebönen

– Sverige bör ansluta sig till Nato. Jag tror på att man bör göra saker tillsammans, vilket även är bibliskt. Samtidigt är det ju svårt att bara säga ja eller nej då alla beslut bör genomgå en process, men i grunden är jag positiv till ett svenskt Nato-medlemskap.

Stanley Sjöberg.

Stanley Sjöberg, 86, Järfälla, pastor och missionär

– Jag tycker inte att ett Nato-medlemskap är bra just nu. Det skulle signalera en form av provokation mot Ryssland. Dialogen är viktig och vi vill inte skryta med vår vapenarsenal och styrka. Vi bör gå diplomatins väg.

Linda Bergling, pastor Arken

Linda Bergling, 74, Kungsängen, pastor

– Huruvida Sverige ska ansluta sig till Nato har jag i nuläget inte tagit ställning till. Däremot har jag har varit pacifist sedan jag mötte Jesus som frälsare utifrån orden “Saliga är de fredsstiftande, de ska kallas Guds barn”. Att vara pacifist betyder inte att man förhåller sig passivt till våld och konflikter utan att man verkar aktivt för icke-våld, fred, demokrati och mänskliga rättigheter.

---

Fakta: Nato

  • Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) grundades 1949 och är en mellanstatlig militär allians mellan ett 28 europeiska länder samt USA och Kanada, vars syfte är att garantera fred och säkerhet i dess medlemsstater.
  • Debatten om huruvida Sverige bör gå med eller ej har blommat upp på allvar i och med kriget i Ukraina och enligt flera opinionsmätningar har ett ja till ett medlemskap för första gången majoritet.

---

Fler artiklar för dig