Nyheter

Efter turbulensen – Divine Favour Mission byter namn

Namnet på missionsorganisationen förändras – “blev en pedagogisk puckel”

Avhopp, kritiserade affärer och interna konflikter har präglat missionsorganisationen Divine Favour Mission (DFM). Nu byter de namn.

“Vi byter namn och logotyp”, skriver Divine Favour Mission på sin Facebooksida.

Numera möts man av namnet “Uppdrag världen”, som visualiseras med ett vitt hjärta i en grön cirkel. Bakom den här omgörningen finns evangelisten Tommy Dahlman, som blev kvar i organisationen efter att flera inom den tidigare styrelsen valt att hoppa av i protest.

Kritiken mot honom och den tidigare kollegan Mattias Lekardal har varit påtaglig en längre tid, inte minst Mattias Lekardals ekonomiska affärer som delvis skett med koppling till DFM. Flera personer har känt sig lurade, inte minst då de investerat stora summor i tavlor.

“Namnbyten är inte alltid positivt, men då det handlar om att behålla organisationens identitet intakt kan de vara helt nödvändiga”, skriver DFM/Uppdrag världen på Facebook.

Pedagogisk puckel

När Dagen når Tommy Dahlman förklarar han varför det var dags att byta namn.

– När det värsta nu har lagt sig har vi fått de rekommendationerna, säger han till Dagen.

Han förklarar att det blivit svårt att kommunicera med begreppet DFM efter allt det som har hänt och därför var det lämpligt att byta namn.

– Personligen tycker jag att det är synd, för jag tyckte om det namnet. Men nu har det blivit en så stor pedagogisk puckel att använda sig av namnet DFM.

Vad kommer skillnaden att vara?

– Det finns en bottenplatta som inte förändras, det är att vi predikar evangeliet, både analogt och digitalt. Vi har även en del andra hjul i gång. Vi är en del av missionsbefallningen som Jesus gav oss.

Mattias Lekardal finns heller inte med i organisationen, vilket också är en skillnad i det som nu kan beskrivas som en nystart.

Tyst om namn

Tommy Dahlman säger att han är tillförordnad ordförande och att det har tillsatts en interimsstyrelse. Flera personer följer med från sitt tidigare engagemang i DFM, men några nya namn tillkommer också. Vilka det är vill Tommy Dahlman inte gå in på och säger att det tidigare pågått “en sjuklig häxjakt” på personer inom organisationen.

– Jag önskar därför ligga lågt med att nämna namn på ledarskapet, säger Tommy Dahlman.

– Nu har vi en mindre interimsstyrelse som ska få ro att jobba.

Du har själv blivit dömd för flera brott, är det lämpligt att då vara kvar i ledande ställning för en kristen missionsorganisation?

– Det är en sådan fråga vi har stött och blött många gånger, svarar Tommy Dahlman.

Men han resonerar att en person måste kunna begå misstag utan att per automatik avsäga sig alla sina uppdrag. Han säger också att det funnits folk som slutit upp kring honom i det här och att frågorna bearbetats flera varv inom DFM, eller Uppdrag Världen som de numera heter.

– Vi har inte lagt locket på, utan det här tog vi upp tidigt, säger Tommy Dahlman och fortsätter.

– Människor får faktiskt finna sig i att så länge det finns religionsfrihet och så länge det finns förtroende för mig så kommer det också att finnas en yta att jobba på för en sådan “slusk” som mig.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Missionsorganisationen Divine Favour Mission, ofta förkortat DFM, har bytt namn.
  • Det sker efter en ganska turbulent tid med hård kritik mot organisationen.
  • Namnbytet ska markera en form av nystart.

---

Fler artiklar för dig