Nyheter

Präst i Skara stift åtalas för grov förskingring

Polisanmäldes redan 2019 – polisutredning avslutades och återupptogs

En präst i Skara stift misstänks har lurat sitt pastorat på nästan 300 000 kronor. Nu åtalas prästen för grov förskingring.

Efter att en anställd i pastoratet slagit larm i slutet av 2019 polisanmäldes prästen.

– Vi gjorde en special­granskning av bokföringen och fann att 170 000­–180 000 kronor saknades, berättade kyrkorådets ord­förande när Falköpings tidning först berättade om fallet.

Vid ett tillfälle beslutades att polisutredningen skulle läggas ned. Men kyrkorådet överklagade beslutet och utredningen återupptogs.

På torsdagen lämnade kam­maråklagare Jakob Holm­berg in två stämningsansök­ningar till Skaraborgs tingsrätt, dels mot den misstänk­te prästen, dels mot en an­hörig.

”Inneburit ett missbruk av en ansvarsfull ställning”

Den senare åtalas för förskingring och kam­maråklagare Jakob Holm­berg berättar för Falköpings tidning att det var under utredningen mot prästen som den anhöriges misstänkta brott uppdagades.

Enligt Falköpings tidning anser åklagaren att prästen på grovt sätt har åsidosatt sin redovisningsskyldighet och “tillägnat sig själv eller annan pengarna eller före­målen, till ett sammanlagt belopp om 294 140 kronor”.

Brottet bedöms av åklaga­ren som grovt eftersom gär­ningarna “varit satta i sys­tem, skett under en lång tidsperiod, inneburit ett missbruk av en ansvarsfull ställning”.

Domkapitlet i Skara stift meddelar att de avvaktar ett lagakraftvunnet rättsligt avgörande innan frågan om eventuellt tillsynsärende blir aktuellt.

Fler artiklar för dig