Nyheter

Missionärers flygplan sattes i brand på Haiti

Haitis premiärminister fördömer händelsen - missionärerna evakuerar

Under en pågående demonstration i Haiti fick den amerikanska missionsorganisationen Agape Flight sitt flygplan förstört efter att det sattes i brand.

Det var vid en demonstration riktat mot Haitis regering som en folkmassa lyckades ta sig in på flygplatsen i staden Les Cayes. Protesterna riktade sig mot det utbredda gängvåldet i landet och krav på politiska åtgärder.

Väl inne på flygplatsen försökte polisen hindra demonstranterna med hjälp av tårgas, men lyckades inte hindra folk från att ta sig fram till ett av flygplanen som rullades bort och senare också sattes i brand, rapporterar Reuters.

I säkerhet

Flygplanet tillhörde Agape Flight, en missionsflygorganisation från USA som finns på plats i regionen bland annat för att bistå med humanitär hjälp.

– Vår personal är i säkerhet, men vi förbereder för att ta hem dem, säger en talesperson för Agape Flight efter händelsen.

Det är oklart varför just deras flygplan sattes i brand, men händelsen har lett till att Haitis premiärminister Ariel Henry uttalat sig och kräver en utredning för att få fast de skyldiga.

“Jag fördömer å det grövsta våldet som demonstranterna gjort sig skyldig till när de tände eld på ett flygplan i Les Cayes”, skrev han på Twitter.

Tidigare incidenter

Även i flera andra delar av Haiti har det pågått liknande protester. Förutom kravet att vara hårdare mot gängvåldet i landet handlade demonstrationerna också om att de många kidnappningarna i landet måste få ett slut. Bland annat har flera missionärer kidnappats de senaste åren, vilket väckt en hel del internationell uppmärksamhet, inte minst efter en spektakulär rymning.

---

Fakta: Haiti

  • Haiti är ett land i Karibien med ungefär 11 miljoner invånare.
  • Landet ligger på ön Hispaniola, där förutom Haiti även Dominikanska republiken ligger.

---

Fler artiklar för dig