Nyheter

Märta Stenevi: Religionsfrihet är inget frikort

Det blixtrade till flera gånger i samtalet med Dagen och Uppsala Pingst

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi valde enkelt sida då religionsfrihet krockar med kvinnors rättigheter.
– Religionsfrihet är inget frikort, sa hon då hon frågades ut i pingstkyrkan i Uppsala.

Det var flera gånger det blixtrade till i samtalet, då MP:s språkrör Märta Stenevi frågades ut i kyrkan av Dagens Felicia Ferreira och Uppsala Pingsts Dan Salomonsson. En av gångerna var då religionsfrihet kom på tal, där Märta Stenevi inte köpte det väntade narrativet rakt av, att religionsfrihet enbart är något positivt.

Märta Stenevi (Miljöpartiet), partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.

– Jag tror att ibland är friheten från religion förutsättningen för friheten till religion, inledde hon sitt resonemang.

Där tog hon upp vikten av fredade rum för den som är sökande, vilket hon menade är en förutsättning för att alla ska kunna välja sin livsåskådning.

Men det var när tänkbara målkonflikter kom upp på agendan som hon verkligen satte ned foten.

– Friheten till religion är inte ett frikort från mänskliga rättigheter, aldrig någonsin, sa Märta Stenevi.

Se partiledarsamtalet med Märta Stenevi

Inte aktiv i kyrkan

De exempel hon sedan lyfte fram handlade om när man i religionens namn trycker ner kvinnor, som att en kvinna ska ha rätt att gifta sig med vem hon vill, ha sex med vem hon vill och även rätt att göra abort om hon vill.

– Ingen ska i religionsfrihetens namn ta ifrån en kvinna de rättigheterna, sa Märta Stenevi.

Tidigare under samtalet hade hon berättat om sin egen uppväxt i Svenska kyrkan, inte minst ville hon betona att de värderingar hon tagit med sig därifrån låg till grund för de värderingar hon har nu som miljöpartist. Men hon var samtidigt tydlig med att hon inte längre är kyrkligt aktiv, samt att hennes politiska engagemang inte i dag bottnar i en kristen övertygelse.

– Jag ser min uppgift att värna människorna här och nu. Det är mitt fokus för mitt engagemang. Men om Gud vill komma och hjälpa till är han välkommen, sa Märta Stenevi.

Märta Stenevi (Miljöpartiet), partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.

Tog upp liknelse

När hon senare fick välja bibelberättelse tog hon upp Jesus liknelse med den barmhärtige samariern, en berättelse som hon menade stämde överens med Miljöpartiets portalparagraf om solidaritet.

– Vem är min nästa, frågade hon retoriskt utifrån bibelberättelsen.

– Det är inte min landsbroder, utan den som behöver hjälp.

Hon lyfte också fram berättelsen om när Jesus körde ut månglarna ur templet och konstaterade att ibland måste man gå in och välta några bord. Att ibland vara obekväm, exempelvis genom att stå fast vid att sätta klimatet främst, ansåg hon var rätt.

“Klimatet en rättvisefråga”

Självklart kom även klimatfrågan upp, där Märta Stenevi menade att den inte får reduceras till en plånboksfråga, vilket verkar vara fallet nu med så höga bensinpriser och politiska utspel för att sänka dem.

– Klimatfrågan är inte en liten sidofråga, sa hon.

Hon konstaterade att det alltid är någon som får betala för våra utsläpp, men de som tar notan bor ofta långt bort i andra länder.

– Klimatfrågan är den ultimata rättvisefrågan, var en fras hon använde flera gånger för att betona att det vi gör här har betydelse för dem där.

Märta Stenevi (Miljöpartiet), partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.

Röt ifrån

Det blev faktiskt lite dålig stämning också, trots ett ganska avslappnat samtalsklimat. Märta Stenevi gillade inte alls frågan om MP hade en sviktande demokratisyn och när Dan Salomonsson tog ett exempel på när en av deras företrädare hade ifrågasatt demokratin röt hon ifrån.

– Det där är en fördom som upprätthålls och återreproduceras gång på gång, sa hon.

Exemplet menade hon var illa valt, dessutom mycket gammalt. Hon menade att det snarare ingick i ett exempel på att det finns en tydlig agenda riktat mot Miljöpartiet.

– Det är få partier som har en sådan aktiv kampanj mot sig som oss, sa Märta Stenevi.

Märta Stenevi (Miljöpartiet), partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.
Fler artiklar för dig