Nyheter

Finsk KD-politiker frias från anklagelser om hets mot folkgrupp

Päivi Räsänen: En tyngd har fallit från mina axlar

Helsingfors tingsrätt friar Päivi Räsänen på samtliga åtalspunkter. Detsamma gäller prästen Juhana Pohjola.
– Jag är väldigt tacksam över att domstolen har insett hotet mot yttrandefriheten och dömt till vår fördel, säger KD-politikern i en kommentar.

Päivi Räsänen åtalades förra året för hets mot folkgrupp efter flera uttalanden om homosexualitet. Åtalspunkterna, som var tre till antalet, gällde dels en pamflett om homosexualitet som Päivi Räsänen skrev 2004, dels det hon skrev i en tweet 2019, samt det hon sa i ett radioprogram samma år.

Åklagaren, som ansåg att Päivi Räsänen hade kränkt homosexuella som grupp, hade yrkat på 120 dagsböter för KD-politikern.

Prästen Juhana Pohjola var samtidigt åtalad för hets mot folkgrupp på en punkt. Detta eftersom han publicerat Päivi Räsänens skrift från 2004 på internet. För detta menade åklagaren att 60 dagsböter skulle vara ett lagom straff.

Päivi Räsänen, finsk politiker.

Men när Helsingfors tingsrätt meddelade sin dom på onsdagen friades alltså såväl Päivi Räsänen som Juhana Pohjola från samtliga åtalspunkter.

Åklagaren kan överklaga

I ett pressmeddelande skriver domstolen att Päivi Räsänen har rört sig inom gränserna för religions- och yttrandefriheten. Enligt Yle Uutiset anser tingsrätten i och för sig att en del av Päivi Räsänens uttalanden kan anses kränkande, men att det inte räcker för att hon ska finnas skyldig.

– En tyngd har fallit från mina axlar. Även om jag är tacksam över den här möjligheten att stå upp för yttrandefrihet så hoppas jag att det här beslutet innebär att andra inte behöver gå igenom samma sak, säger Päivi Räsänen som enligt Christian network Europe (CNE) var imponerad över den 28 sidor långa domen.

– Den går mycket noggrant igenom allt som jag har sagt och vägde det mot de internationella överenskommelserna och besluten från Europadomstolen. Jag är glad att jag har kunnat tala om Jesu Kristi evangelium och den frälsning som han har fört med sig.

Den friande domen kan överklagas, något Päivi Räsänen hoppas inte sker. Men CNE uppger att KD-politikern är beredd att gå hela vägen till Europadomstolen i Strasbourg om det blir nödvändigt. Och det är inte alls osannolikt.

Statsåklagaren Anu Mantila säger till Yle Uutiset att domen sannolikt kommer att överklagas.

– Med stor sannolikhet överklagar vi domen och ansöker om tillstånd för fortsatt behandling i hovrätten. Vi hade önskat ett tydligare övervägande vad gäller grundläggande rättigheter där man hade tagit tydligare i beaktande likvärdighet och förbud av diskriminering. Vi är av annan åsikt vad gäller hur dessa uttalanden ska tolkas.

Historisk dom

Efter den friande domen beskrev Päivi Räsänen beslutet som “historiskt”.

– Det är en seger för yttrande- och religionsfriheten. Om jag hade blivit dömd så hade det blivit olagligt att predika och undervisa och att dela ut Bibeln.

– Om vi hade dömts hade kristen undervisning om sexualetik blivit olaglig, säger Juhana Pohjola.

Oscar Ohlis, styrelsemedlem i Regnbågsallians Svenskfinland som driver sexuella minoriteters rättigheter, är däremot besviken över domen.

– Ganska överraskande nog att man såg mellan fingrarna på det här sättet. Det har ändå varit ganska tydligt det hon sagt under många års tid. Det har varit nedvärderande mot oss som tillhör en sexuell minoritet, säger Oscar Ohlis till Yle Uutiset.

---

Fakta: Rättegången i Helsingfors tingsrätt

  • KD-politikern Päivi Räsänen stod åtalad för tre fall av hets mot folkgrupp.
  • Prästen Juhana Pohjola, styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland, stod åtalad för hets mot folkgrupp på en punkt. Detta eftersom han har publicerat en skrift av Päivi Räsänen.

---

Fler artiklar för dig