Han ville inte framställa sig som alltför troende, men när Jimmie Åkesson berättade om sitt böneliv i pingstkyrkan i Uppsala konstaterade han ändå att han har en bra relation med Gud.
Sedan tog han upp Jesus som ett exempel på en bra migrationspolitik.
UPPSALA. Det var tidigt i samtalet som frågan om bön och tro kom upp. SD-ledaren Jimmie Åkesson berättade redan vid förra valrörelsen att han ber varje dag och bekräftade under sitt besök i Uppsala pingstkyrka att det är en rutin han fortfarande har.
– Jag ber. Jag kan inte riktigt förklara varför, för jag har ingen traditionell tro. Men det kostar väldigt lite att be, sa Jimmie Åkesson och avrundade sedan tankegången;
– Vi har en bra relation, jag och Gud. Men den är nog också rätt unik.
Jesus som flykting
Lite senare i samtalet valde SD-ledaren att koppla ihop en berättelse från Bibeln med sitt eget partis politik. Han valde ut texten om när Jesus som barn tvingades fly till Egypten, en berättelse som många kristna använder för att propagera för en generös migrationspolitik.
Jimmie Åkesson hade dock en annan tolkning.
– Jesus var flykting, konstaterade Jimmie Åkesson.
– Han flydde till närområdet, och återvände sedan när det var säkert.
På så sätt, menade SD-ledaren, var den här bibelberättelsen något av en förebild för hur han själv vill hantera migrationen.
[ Frida Park: Påtagligt bekväm Åkesson höll fokus på sina standardfrågor ]
När de båda utfrågarna Felicia Ferreira och Dan Salomonsson grävde vidare i SD:s syn på migration konstaterade de att partiet helt plötsligt börjat säga ja till flyktingar, i och med kriget i Ukraina. Men att det skulle handla om en politisk tvärvändning accepterade inte Jimmie Åkesson, utan menade att det handlar om att Sverige i det här fallet blivit ett närområde.
– Vi säger precis samma sak som vi alltid gjort, flyktingmottagande ska ske i närområdet, så som det sker nu.
Se partiledarsamtalet med Jimmie Åkesson
Får kompromissa
Under utfrågningens gång betonade Jimmie Åkesson gång på gång vikten av att ha en realistisk politik, där han menade att kompromisslös ideologi får småpartier ägna sig åt. För SD:s del har detta synsätt inneburit en hel del positionsförflyttningar, exempelvis i EU-frågan och i abortfrågan.
– Det är lätt att vara väldigt ideologisk när du har fyra procent av rösterna, sa Jimmie Åkesson.
– Men vårt mål är att vi ska bli ett statsbärande parti, då får man acceptera att det sker den här typen av förflyttningar.
En utvisningsmiljard
Jimmie Åkesson agerade lugnt och självsäkert på scenen och konstaterade under samtalets gång att han inte alls är en lika kontroversiell politiker som han var tidigare.
När han fick 10 miljarder kronor att sätta sprätt på blev han barnsligt förtjust och sa lite skämtsamt att det var den finaste present han någonsin fått. Sedan placerade han fem av miljarderna på försvaret och fyra på välfärden.
– Sedan lägger jag lite här, sa han och slängde oväntat in en miljard kronor på rutan där det stod migration och integration.
Snart förklarade han varför. Det handlade så klart inte om att öka migrationen, utan tvärtom, pengarna skulle gå till återvandring.
– Vi lägger en utvisningsmiljard där, förklarade han.
En satsning som så klart rimmar med SD:s nationalistiska politik, där Jimmie Åkesson beklagade sig över den invandring som varit och han menade att resultatet är att vi byggt in spänningar i vårt land. Inte minst handlade det om religiösa olikheter där främst islam framstod som det stora problemet.
[ Se hela partiledarsamtalet med Jimmie Åkesson här ]
---
Fakta: Partiledarutfrågningarna
- SD:s Jimmie Åkesson var den andra partiledaren att frågas ut i Uppsala pingstkyrka.
- Efter honom, på onsdag kväll, kommer Märta Stenevi från Miljöpartiet.
---