Två år efter att barnkonventionen blev svensk lag börjar den slå igenom i några av de rättsliga prövningar som görs av vilka barn som får stanna i Sverige. Det menar Skandinaviska människorättsadvokaterna.
– Vi ser en positiv trend i våra ärenden, säger advokaten Ruth Nordström.
“Yes! Ytterligare en barnfamilj får ett positivt beslut gällande prövningen av sin ansökan om skydd i Sverige.” Det skriver juristen Ruth Nordström på Instagram. Hon arbetar på Skandinaviska människorättsadvokaterna som företräder många av de familjer med barn som vill stanna i Sverige.
– I varje enskilt fall är Migrationsverket skyldigt att göra en barnkonsekvensanalys där hänsyn tas till vad som är bäst för barnet. Tidigare tycker vi att tillräcklig hänsyn inte har tagits till faktorer som påverkar “barnets bästa”, en skrivning som finns i barnkonventionen, säger Ruth Nordström till Dagen.
Fått större genomslag
Men i några ärenden den senaste tiden noterar Ruth Nordström, och hennes kolleger på Skandinaviska människorättsadvokaterna, att Migrationsverket tagit större hänsyn till barnperspektivet, vilket lett till att barn fått uppehållstillstånd i Sverige som annars kanske inte hade fått det.
– Det är glädjande att se att barnkonventionens skrivningar och intentioner, där det också talas om att barn har rätt till familjeliv och att återförenas med sin familj om familjen splittrats, får större genomslag i de prövningar som Migrationsverket gör, menar hon.
Ruth Nordström lyfter fram ett besked nyligen från Migrationsöverdomstolen som betydelsefullt i sammanhanget. Där sägs bland annat att barn ska ses som “självständiga rättighetsbärare”, vilket ytterligare sätter barns situation i fokus.
– I våra inlagor hänvisar vi ofta till barnkonventionen just för att det perspektivet är så viktigt i den totala bedömningen av om ett barn anses ha rätt att stanna i Sverige. Migrationsöverdomstolens prejudicerande dom innebär att Migrationsverket behöver beakta barnrättsperspektivet än mer, vilket är en framgång.
Familjer från Afghanistan
I våra senaste positiva beslut handlar det om barn som kommit till Sverige med sina familjer som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige, bland annat med hänsyn till barnets bästa, enligt Ruth Nordström.
– Afghanistan är ett av de länder där vi ser en positiv trend för familjer med barn. Men när det gäller ensamkommande pojkar ser vi tyvärr inte samma sak. Där är bedömningarna fortfarande stränga vilket innebär många avslag, berättar hon.
[ Sverige gör inte nog för barn i människohandel ]
Kommer trenden där fler barn får uppehållstillstånd i Sverige och där barnkonventionen varit viktig och kanske avgörande för utgången, att hålla i sig?
– Jag hoppas det, men det är lite för tidigt att säga än. Tidigare har det generellt varit svårt att få gehör för rättspraxis från exempelvis Europadomstolen och FN:s tortyrkommitté i svenska rättsinstanser.
– Min förhoppning är att detta kommer förändras och att de positiva signalerna gällande hänvisningar till Barnkonventionen i fler ärenden tyder på att en förändring kan vara på gång åtminstone gällande barns mänskliga rättigheter.
---
Fakta: Barnkonventionen
- Svensk lag från den 1 januari 2020.
- 196 länder har skrivit under och förbundit sig att följa reglerna.
Några viktiga punkter:
- “Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.”
- “Barn har rätt att återförenas med sin familj om familjen splittrats.”
- “Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet.”
---