Nyheter

Scouter från frikyrkoläger i egen ”Robinsontävling”

Busmorlägret i Insjön inspiration till “Robinsontävling” som sänds på Youtube

Åtta tidigare frikyrkoscouter tävlar i fem avsnitt av Busmorkampen. Det handlar om överlevnad och avancerat friluftsliv i skogarna runt Insjön i Dalarna. Här har de vistats i yngre åldrar – och fått möta Gud. Nu gäller det att kämpa med blod, svett och tårar.

På lördagskvällen hade första avsnittet av Busmorkampen premiär på Youtube. Filmproduktionen har gjorts med ideella medel av ett team på 15 personer, som inkluderar producenter, filmare, tävlingsledare, klippare och så vidare. Alla har det gemensamt att de – precis som de tävlande – har varit med på scoutläger arrangerat i Busmor fäbod av Insjöns frikyrkoförsamling och Frikyrkan ung – en del av kristna ungdomsförbundet Equmenia.

– Tre dagars inspelning ute i naturen, med mycket spänning. Lite blod, svett och tårar …. och en vända till akuten … blev det. Men över lag gick det väldigt bra, säger Alice Gundhe, producent och idégivare till projektet.

Fem kameror följde deltagarna

Ett avsnitt i veckan av “Robinsontävlingen” Busmorkampen kommer närmaste tiden att släppas på den digitala plattformen. Här får tittarna bland annat följa deltagarna när de paddlar kanot i skogstjärnen Busen för att hitta pusselbitar, samt deltar i frågesport och femkamp.

Porträttbild.

Dricksvatten försågs de tävlande med i den 30-gradiga värmen under inspelningen förra sommaren. Men i övrigt fick de två lagen klara sig själva i naturen och äta svamp och bär med mera på sina lägerplatser. Detta samtidigt som de följdes av fem filmkameror.

Flera generationer på läger

– Jag älskar kopplingen mellan kyrkan och scouting. Det är generationer som har skapat och lagt grunden för det vi gör nu. Vi hade en andakt på lördagskvällen under inspelningen som var väldigt speciell, säger Alice Gundhe.

Vid premiären på lördagskvällen hade teamet bakom de fem äventyrsavsnitten – totalt tre timmar – samlat ett 60-tal personer i församlingens kyrka för att äta taccos och titta på inledningen till Busmorkampen.

Laget i skogen.
Laget i skogen.
Fler artiklar för dig