Nyheter

Lars Adaktusson lämnar KD-uppdrag: ”Jag hade inte önskat detta”

Kristdemokraternas Lars Adaktusson hoppar av sitt uppdrag som utrikespolitisk talesperson för partiet.
– Det här är mitt eget beslut, säger Lars Adaktusson till Dagen.

Det var TV4 som först kom med nyheten att Lars Adaktusson lämnar sin plats som utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, samt även platsen i utrikesutskottet. Enligt tv-kanalen beror det på en konflikt med partiledaren Ebba Busch. Lars Adaktusson ska ha känt sig motarbetad av partiledningen och han ska enligt TV4 inte ha blivit tillfrågad att delta i säkerhetspolitiska överläggningar, trots de uppdrag han hade i partiet.

– Det här är mitt eget beslut, säger Lars Adaktusson när Dagen når honom.

– Jag hade inte önskat detta, jag hade gärna suttit kvar, jag har stortrivts i utrikesutskottet.

Anledningen till beslutet säger han beror på ett arbetsklimat som inte fungerar.

– I en situation när vi har den säkerhetspolitiska kris som vi ser nu krävs det att det finns nära och förtroendefulla relationer mellan den utrikespolitiska talespersonen och partiledning. Det gör det inte i här det fallet och då drar jag slutsatser av det.

Viss händelse

Lars Adaktusson säger att han tog beslutet efter en enskild händelse, men detaljer kring detta vill han inte gå in på i nuläget. Samtidigt är det ett resultat av en situation som funnits ganska länge, med ett problematiskt arbetsklimat.

– Jag har jobbat på och försökt göra det bästa av situationen. Men det går inte hur länge som helst, någonstans finns det en gräns.

Strax innan sommaren gjorde Dagen en intervju med Lars Adaktusson där han var öppen med att det fanns vissa interna problem i KD:s riksdagsgrupp och att han kände en viss oro för partiet. Han kunde då inte svara ja eller nej på frågan om han hade förtroende för Ebba Busch som partiledare, utan att det var mer komplicerat än så. Däremot hade han förtroende för Kristdemokraterna som parti och för kristdemokratins förmåga att lösa allvarliga samhällsproblem.

– Jag ångrar inte att jag sa det jag gjorde då, säger han.

Vad händer nu?

– Det här är inget som förändrar mitt riksdagsarbete i någon större utsträckning. Jag kommer att jobba vidare med utrikespolitiska frågor, men får använda lite andra kanaler, säger Lars Adaktusson.

– Jag kommer att jobba stenhårt fram till målsnöret.

Ej valbar

Redan tidigare har han aviserat att han inte ställer upp till nyval, så Lars Adaktusson tänker fortsätta arbeta politiskt fram till att riksdagen tar sommaruppehåll och att mandatperioden tar slut. Vad som väntar efter höstens val säger han sig vara lyckligt ovetande om.

Angående TV4:s uppgifter om att det skulle finnas en konflikt mellan honom och Ebba Busch duckar Lars Adaktusson. Han konstaterar bara att det finns arbetsmässiga relationer som inte fungerar, utan att peka ut vad det handlar om.

Ny försvars- och utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna blir Mikael Oscarsson, enligt ett pressmeddelande från partiet. Han är ordinarie ledamot i försvarsutskottet och är sedan tidigare partiets ersättare i utrikesutskottet.


Fler artiklar för dig