Regionala kyrkoledaren Jenny Dobers har förtroende för hur ledningen i Immanuelskyrkan i Stockholm hanterar spänningarna och tillitsbristen med den internationella gruppen i församlingen. Hon säger att det finns anledning att vara stolt över mångfalden i kyrkan, men att öppenheten för alla måste gå hand i hand med respekt för alla.
– Det går inte att ha en öppenhet till priset av att människor far illa.
Equmeniakyrkan nationellt – och hon själv – är väl uppdaterade när det gäller “polariseringen” inom samfundets största församling med cirka 1 400 medlemmar, uppger Jenny Dobers. I sådana här situationer är kyrkoledningen där hon ingår behjälplig med enskilda samtal för både de som har ansvar i kyrkan och de som känner sig svikna, och med att försöka samla olika parter runt samma bord.
Detta gäller även Immanuelskyrkan i Stockholm, där samfundsledningen nu också försöker stötta församlingen i rekryteringsarbetet med ny föreståndare, enligt den regionala kyrkoledaren i Stockholmsregionen.
Spänningarna i Immanuelskyrkan har bland annat handlat om olika syn på Bibeln, om pastorsrollen i förhållande till föreningsdemokrati och styrelsen samt om möjligheten till skilda uppfattningar i hbtq-frågan, där församlingen har profilerat sig som “öppen” och viger samkönade par.
– Vi har hållits uppdaterade under lång tid – och haft samtal med olika personer. Det är inget som har hemlighållits utan är transparent. Jag vet att man jobbar på att bygga tillit, och känner förtroende för att församlingen själv jobbar med detta, säger Jenny Dobers till Dagen.
“Ingen uppgiven församling”
Hon framhåller att hon inte upplever kris rakt igenom i Immanuelskyrkan, eller att det alltigenom skulle vara en uppgiven församling, även om det finns enskilda som upplever sig besvikna. Det finns också visioner och arbetsglädje. Hon pekar samtidigt på att samfundet Equmeniakyrkan har ett antal församlingar som väljer att vara en församling, men har gudstjänster i olika språkgrupper.
På frågan vad hon uppfattar väger tyngst i spänningarna i Immanuelskyrkan i Stockholm – om det handlar om det internationella och kulturskillnader, eller mer specifikt om bibelsyn och hbtq-frågan – svarar Jenny Dobers:
– Jag tror det mer handlar om det kulturella – och hur man tar beslutsprocesser och så. Sedan finns det enskilda medlemmar som känner sig mer utsatta i sin bibelsyn.
Tidigare pastor i Immanuelskyrkan
Jenny Dobers är själv medlem i Immanuelskyrkan och hon var fram tills för åtta år sedan pastor i församlingen. Hon känner igen spänningarna med den internationella och engelsktalande gruppen redan från den tiden, och menar att sådana slitningar kring självständighet kontra en gemensam hållning inte är ovanliga heller i andra församlingar där man försöker skapa mångkultur och mångfald.
[ Långvarig konflikt delar kyrkan - nyanställning drev på situationen ]
När det gäller de i Immanuelskyrkan som nu tycker att mångfalden och utrymmet inte riktigt omfattar dem själva pekar den regionala kyrkoledaren på att det bland annat handlar om “beslutsvägar” – “var makten finns” – och “var budgeten i församlingen läggs”. Hon säger också att pandemin inte har underlättat och att det varit svårt att få till församlingsmöten.
– Vi svenskar kan tycka det är självklart med församlingsmöten och föreningsdemokrati. Men kommer man från ett annat land så är det inte så självklart för alla, utan man kan tycka att man är medlem bara för att man går i kyrkan. Jag uppfattar att man nu jobbar med de här frågorna.
Finns det något Immanuelskyrkan kan behöva lära också när det gäller vad öppenheten i församlingen ska omfatta – och att ge utrymme även för de som har en mindre liberal bibelsyn?
– Där jobbar vi med balansgången. Vi vill ju ha en öppenhet där vi inte avkräver varandra vissa bibeltolkningar. Samtidigt har Equmeniakyrkans kyrkokonferens tydligt sagt att vi tar avstånd från all form av diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.
– Det går inte att ha en öppenhet till priset av att människor far illa, säger Jenny Dobers.
– En bredd med olika bibelsyner har alltid funnits. Vi har sagt att det ska vara en öppenhet för alla, men också en respekt för alla, något församlingarna också jobbar för. Här är Immanuelskyrkan ett Equmeniakyrkan i miniatyr.
Samtidigt som Jenny Dobers uttrycker förtroende för att Immanuelskyrkans ledning nu jobbar för att hitta en väg framåt säger hon också att det är viktigt att lyssna på dem som inte har känt sig lyssnade på.
[ Elisabeth Sandlund: Vad är det Immanuelskyrkan är öppen för? ]
---
Fakta: Konflikten i Immanuelskyrkan, Stockholm
- Långvariga spänningar mellan den internationella gruppen och ledningen intensifierades när “feministpastorn” Esther Kazen, profilerad i hbtq-frågor, anställdes som ny pastor hösten 2020.
- Vice föreståndaren och pastorn i den internationella gruppen, Chris Peterson, slutade i Immanuelskyrkan i februari 2022, efter att inte ha upplevt sig önskad i församlingsledningen. Samtidigt har föreståndaren Ulla Marie Gunner redan lämnat föreståndarrollen och av andra skäl sagt upp sig för att helt sluta som pastor senast våren 2023.
---