Nyheter

Problem när Kiruna kyrka ska vara stängd i två år

Orsakar problem vid begravningar och bröllop

I samband med flytten av Kiruna kommer Kiruna kyrka vara stängd under två år – vilket förväntas orsaka logistiska svårigheter vid bröllop och begravningar.
– Vi får vara lite kreativa, säger Olle Thoors, kommunikatör vid Svenska kyrkan, till SVT Norrbotten.

Till följd av gruvbrytningen i fjället Kiirunavaara håller hela Kiruna på att flyttas cirka tre kilometer österut. Även Kiruna kyrka, som rymmer 800 personer, ska flyttas. Flytten är planerad till 2025 och innebär att kyrkan kommer att vara stängd under två års tid, vilket kommer orsaka logistiska svårigheter vid bröllop och begravningar som samlar ett större antal gäster.

”Får vara lite flexibla”

SVT Norrbotten uppger att alternativa lokaler i närheten är församlingshemmet och mindre kyrkor i Jukkasjärvi och Tuollavaara samt några kyrkor i närliggande byar. Ingen av kyrkorna rymmer dock lika många personer som Kiruna kyrka.

– Vi får väl låna lokaler, vara lite flexibla och kreativa. Jag kan tänka mig samarbete med hotell och näringar, säger Olle Thoors, kommunikatör vid Svenska kyrkan, till SVT Norrbotten.

Starka känslor

Olle Thoors säger också att många starka känslor är förknippade med kyrkobyggnaden.

– Det är en sak att flytta en hel kyrkobyggnad och materiella saker, men att flytta människors minnen och att ta hänsyn till människors oro för förändring är inte lika enkelt, säger han.

Dagen har tidigare rapporterat om att gravfriden kommer brytas när Kiruna kyrka flyttar.

Fler artiklar för dig