Nyheter

Många pastorer inte fullvaccinerade

Kyrkans män drar ned snittet – motsatt inverkan från kvinnliga präster och diakoner

30 procent av de manliga pastorerna och prästerna i Stockholm väntar fortfarande på sin andra vaccinspruta. Bland deras kvinnliga kollegor är vaccinationstäckningen mot covid-19 betydligt högre. Det visar en rapport från Centrum för arbets- och miljömedicin i region Stockholm.

Inkomst, födelseland och en individs position på arbetsmarknaden är faktorer som påverkar vaccinationstäckningen inom olika yrkesgrupper i Stockholms län. Enligt rapporten från Centrum för arbets- och miljömedicin (Camm) är skillnaderna stora och undersökningen har identifierat i vilka yrkesgrupper det kan finnas behov av särskilda insatser.

“Det finns länder som involverat arbetsplatserna i sin vaccinationsstrategi. Våra resultat ger ett underlag för att diskutera om vi också bör göra det”, skriver Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin på Camm, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att vaccinationstäckningen är högre hos höga tjänstemän än hos personer inom arbetaryrken med låga kvalifikationskrav. Exempelvis har över 82 procent av försäljnings- och marknadscheferna (såväl män som kvinnor) fått sin andra spruta – motsvarande siffra bland manliga och kvinnliga vårdbiträden är 64 procent.

Stor skillnad mellan män och kvinnor

I sammanställningen från Camm ingår även präster och diakoner samt pastorer.

Den förstnämnda gruppen uppgår till 445 personer (188 män, 257 kvinnor) och rapporten visar att vaccinationstäckningen varierar stort mellan könen. Andelen manliga präster som har tagit två vaccindoser uppgår till 70,3 procent medan 90,7 av kvinnorna har tagit två sprutor.

Antalet diakoner i Stockholms län är 185 (28 män, 157 kvinnor). Här finns det inte någon redovisad vaccinationstäckning bland männen – den nedre gränsen var satt till 100 personer – men bland de kvinnliga diakonerna är vaccinationstäckningen 98,1 procent.

Den tredje gruppen, pastorer, uppgår enligt statistiken till 194 personer (110 män, 84 kvinnor). 69,8 procent av männen har fått sin andra spruta medan det inte finns någon siffra för kvinnorna eftersom de understiger 100 till antalet.

Lägre procent på medianyrke för män

Sammantaget innebär det att omkring 70 procent av de manliga prästerna och pastorerna har fått dubbel vaccinationsdos, vilket i rapporten räknas som fullvaccination. Samtidigt har drygt 90 procent av de kvinnliga prästerna – och drygt 98 procent av de kvinnliga diakonerna – tagit två stick.

Camm presenterar också ett så kallat medianyrke för män och kvinnor i rapporten. Med medianyrke menas det yrke som enligt andel yrkesverksamma har fått två doser och som hamnar på den 50:e percentilen. Det innebär att hälften av yrkena har en lägre andel fullvaccinerade (två doser) än medianyrket.

För män ligger medianyrket på 78 procent medan medianyrket för kvinnor är 82 procent.

Det innebär i sin tur att andelen manliga präster och pastorer som har fått sin andra vaccindos är lägre än snittet medan andelen kvinnliga präster och diakoner som har fått två doser överstiger snittet.

---

Fakta: Undersökningen

  • I studien mäts vaccination som dubbelvaccination – det vill säga att personen har fått två sprutor. Analyserna omfattar 1 038 025 individer som var bosatta i Stockholms län den 1 mars 2020 i åldrarna 18–64 år, som har en giltig yrkeskod. Av dessa hade 817 136 fått två vaccinationer mot covid-19 fram till och med den 11 januari 2022.
  • Eftersom åldersfördelningen varierar mellan olika yrken, och ålder är relaterat till vaccinationsbenägenhet och erbjudande om vaccination är den redovisade vaccinationstäckningen i rapporten åldersstandardiserad.

---

Fler artiklar för dig